Kan bli porslin?

Innehållsförteckning

Kan bli porslin?

Kan bli porslin?

Porslin är en av tre huvudgrupper av keramiska tillverkningssätt, som till skillnad från andra keramer innehåller kaolin. På svenska används ofta oriktigt i dagligt tal benämningen "porslin" om allt glaserat lergods med ljus bottenfärg, således även om den ogenomskinliga porösa fajansen.

Hur skapas porslin?

I huvudsak så består porslin utav fältspat och kaolin samt kvarts. Beroendes på hur mycket av de olika beståndsdelarna som tillsätts så skapas porslin som besitter olika egenskaper och som tar olika former. ... Förutom Kaolin så har man också ben och sedan efterbehandlas porslinet med hjälp utav glasyr av borax och bly.

Varför krackelerar porslin?

orsakas av metaller från vissa bestick. Vanligast är dock att det är svarta streck från metall och inte repor i själva glasyren. Läs mer på sidan Skötselråd. Glasyren har krackelerat.

När började man tillverka porslin?

I Sverige tillverkades det första äkta porslinet vid Marieberg 1767. Det fortsatte med Rörstrand och Gustavsberg i mitten av 1800-talet samt med Göteborgs porslinsfabrik, Gefle porslinsfabrik och Lidköpings porslinsfabrik i början av 1900-talet. Från nobel lyxvara blev porslinet så en vardaglig förbrukningsvara.

Vilket porslin ska man samla på?

Tallrik från Rörstrand i 6-pack Ingen lista på porslinsklassiker utan den klassiska Mon Amie-serien från Rörstrand. Tallrikarna har ett vackert mönster signerat Marianne Westman och en härlig färg som piffar upp vilken måltid som helst.

Var kommer porslin ifrån?

Genom att blanda de olika beståndsdelarna på olika sätt kan man skapa material med olika egenskaper och utseende. Porslinet härstammar ursprungligen från Kina (porslin heter till och med ”china” på engelska) där man har skapat porslin i olika former i över 10 000 år.

Varför krackelerar keramik?

Krackelering[redigera | redigera wikitext] Sprickmönstret uppstår när ett ytskikt och dess underlag utvidgar sig och drar ihop sig olika mycket under inverkan av exempelvis temperatur och luftfuktighet, vilket gör att ytskiktet spricker.

Varför krackelerar handfat?

Sprickor i handfat och badkar uppkommer ibland genom att du tappar något hårt eller vasst som orsakar en ytskada, men ofta dyker tyvärr repor och små sprickor upp över tid även på slitstarka ytor. Handfat är ofta tillverkade av porslin som är ett känsligt material.

Relaterade inlägg: