Vad innefattar LSS?

Innehållsförteckning

Vad innefattar LSS?

Vad innefattar LSS?

LSS är en rättighetslag som ska garantera personer med omfattande och varaktiga funktionshinder goda levnadsvillkor, att de får den hjälp de behöver i det dagliga livet och att de kan påverka vilket stöd och vilken service de får. Målet är att den enskilde får möjlighet att leva som andra.

Vad LSS boende?

Det finns två former av bostad med särskild service för vuxna – gruppbostad och servicebostad. En gruppbostad kan erbjudas personer som har så stora behov av tillsyn och omvårdnad, att det är nödvändigt att personal finns till hands hela tiden.

Vilka typer av stöd kan du få med LSS?

  • LSS innehåller tio olika typer av hjälp för att ge stöd och service. Du kan få stöd med följande: Rådgivning och annat personligt stöd. Personlig assistans eller ekonomiskt stöd till sådan assistans.

Hur kan man bo i ett LSS-boende?

  • Till exempel kan personer med utvecklingsstörning, autism, hjärnskada eller rörelsehinder bo i ett LSS-boende. Att bo i ett LSS-boende är frivilligt för den enskilde. Boendet kan vara ett gruppboende, ett servicehus eller en annan särskilt anpassad bostad.

Vad betyder förkortningen LSS?

  • Förkortningen LSS betyder: Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. I lagen står det att personer med funktionsnedsättning ska kunna få hjälp att leva som andra. Sverige har flera lagar som hjälper människor med funktionsnedsättning. En av de lagarna är socialtjänstlagen (SOL).

Vad är kontaktperson enligt LSS?

  • Kontaktperson enligt LSS är ett icke-professionellt stöd som ges av en person med stort engagemang och intresse för andra människor. Man behöver inte ställa krav på att kontaktpersonen ska ha någon särskild yrkeskompetens. En kontaktperson kan hjälpa till att bryta personens isolering genom umgänge och hjälp till fritidsverksamhet.

Relaterade inlägg: