Vad finns det för regler i orientering?

Innehållsförteckning

Vad finns det för regler i orientering?

Vad finns det för regler i orientering?

Orienteringen består av fem grundmoment

  • Förstå var på kartan du är och vart du ska.
  • Passa kartan.
  • Välj och planera din väg.
  • Genomför din plan och kontrollera att du är på rätt väg.
  • Hitta/ta kontrollen.

Vad är syftet med orientering?

Orientering är att hitta sin väg i obekant mark. Som sport går orientering ut på att med hjälp av orienteringskarta och kompass besöka ett antal, på kartan och i terrängen markerade, kontroller på kortast möjliga tid. Start, mål och kontroller utgör en "orienteringsbana".

Vad tränar man i orientering?

Man blir bra på det man tränar och orientering är inget undantag.

Vad innebär ledstänger och att passa kartan?

Passa kartan Genom att passa kartan blir den mycket lättare att läsa och översätta mot terrängen. ... Mer konkret betyder det att du ska hålla kartan så att de föremål som ligger till vänster om dig i verkligheten ligger till vänster på kartbilden, föremål till höger om dig ligger till höger på kartbilden osv.

Vad menas orientering?

Orientering är en fascinerande idrott, där man använder karta och kompass för att snabbt hitta vägen mellan olika kontrollpunkter i terrängen. Dessa punkter, kontroller, är i terrängen markerade med en orange-vit nylonskärm och på kartan med en röd eller lila cirkel. ... Orientering är en tuff och hård elitidrott.

Varför får man bättre kondition av orientering?

Att orientera ger dock mer än att bara springa rakt fram på ett plant underlag. Att man springer ute i skog och mark adderar en extra dimension till träningen. Men blir inte bara säkrare på foten utan det ger också ökad stabilitet i muskler och leder.

Relaterade inlägg: