Vad kan man göra på långfredagen?

Innehållsförteckning

Vad kan man göra på långfredagen?

Vad kan man göra på långfredagen?

långfredagen uppmärksammas Jesus lidande vid korsfästelsen. Ända in på 1900-talet bar folk svarta kläder och tillbringade dagen i stillhet. Barn fick inte leka utomhuslekar och vuxna fick bara göra nödvändiga sysslor. Biofilmer, danser och andra offentliga nöjestillställningar var förbjudna fram tills 1969.

Vad kommer ordet skärtorsdag ifrån?

I sägnerna flyger häxorna på smorda kvastar till Blåkulla för att träffa Djävulen själv. Ordledet "skär" kommer av ordet "skära", som betyder rening. Skärtorsdagen sågs enligt äldre tradition som en reningens dag, genom syndaförlåtelsen och nattvarden.

Vad hände vid den sista måltiden?

Jesu sista måltid är enligt Bibelns evangelier den måltid som Jesus och hans lärjungar åt kvällen före Jesu död på korset. ... Den sista måltiden var den judiska sedermåltiden, i firandet av den judiska högtiden pesach, och därmed förklaras varför brödet och vinet var centralt.

Vad hände med Jesus under påskdagarna?

Långfredagen firas till åminnelse av Jesus död, och på påskdagen återuppstod Jesus. Förr i tiden var långfredagen en sorgedag, då människorna höll sig stilla från att arbeta och ofta klädde sig i svarta kläder. Ända fram till 1969 var det förbjudet att anordna offentliga nöjestillställningar på långfredagen.

Relaterade inlägg: