Vad är en narkosläkare?

Innehållsförteckning

Vad är en narkosläkare?

Vad är en narkosläkare?

Som narkosläkare är du ansvarig för att leda och utbilda det lokala narkosteamet samt ha tillsyn över rutiner för narkos och smärtlindring innan, under och efter operation i samarbete med det medicinska teamet.

Vad gör en Intensivvårdsläkare?

En anestesiolog, även kallad narkosläkare, har specialistutbildning om hur man använder bedövningsmedel (exempelvis ryggbedövning) och andra anestesitekniker (inte minst sövning). Utbildningen lägger även tonvikt på att behärska och upprätthålla patienters ventilation (andning) och cirkulation.

Vad är narkosen?

SYNERGI. Generell anestesi, d v s narkos, består av en kombination av ett sömnmedel och ett kraftfullt verkande smärtstillande medel, d v s en opioid eller det mindre potenta medlet lustgas. Man utnyttjar därvidlag den potentiering som sömnmedel och opioider har på varandra.

Vad tjänar en Intensivvårdsläkare?

Löneskillnader mellan män och kvinnor
ÅrMedellön kvinnorMedellön män
201775 100 kronor80 300 kronor
201874 800 kronor79 400 kronor
201977 000 kronor80 300 kronor
202077 000 kronor81 500 kronor

Hur farligt är det med narkos?

Generell anestesi, det vill säga narkos, är inte riskfritt. Hur stor eller liten risken är kommer att diskuteras nedan. För anestesiologen är riskanalysen en viktig del av arbetet. Idealt skall risker förutses och elimineras eller åtminstone minimeras.

Vad användes förr som Narkosgas?

Eter användes för denna typ av narkos in på 1950-talet. Vanligen droppades eter på en mask av tyg som hölls över patientens näsa och mun. Narkosdjupet kontrollerades då främst genom pupillstorlek. I november 1847 prövade James Simpson kloroform som anestesimedel.

Relaterade inlägg: