Måste man gå på efterkontroll efter förlossning?

Innehållsförteckning

Måste man gå på efterkontroll efter förlossning?

Måste man gå på efterkontroll efter förlossning?

I Sverige har vi ett eftervårdsprogram som ungefär innebär att du som födande kvinna erbjuds en kontroll hos MVC (mödravårdscentralen) 8-12 veckor efter att du fött barn. Om du har haft en komplicerad förlossning ska du även erbjudas uppföljning av läkare och i vissa fall sjukgymnast.

Vad gör man på efterkontroll förlossning?

Efterkontroll. Du träffar din barnmorska för att gå igenom din förlossning och kolla av fiffi....efterkontrollen går du och din barnmorska igenom:

  1. förlossningen.
  2. amning.
  3. (eventuellt) sexliv.
  4. tankar kring preventivmedel.
  5. du skall också erbjudas kontroll av bäckenbottenmuskulaturen, dvs testa knipet.

Hur blir underlivet efter en förlossning?

Vaginalöppningen är utsträckt och allt känns svajigt, men musklerna är intakta. Kroppen kommer av sig själv och med tiden återhämta sig, men vissa saker kommer aldrig bli helt som förr. Stödjevävnadsstrukturerna i slidans väggar tar minst sex månader på sig för att återhämta sig, och musklerna omkring 12 månader.

Hur länge känns stygn efter förlossning?

Det gör ont när du ska bajsa och det är svårt att tömma tarmen. Du har försökt lindra förstoppning och eventuella hemorrojder men det hjälper inte. Du har stygn i underlivet som fortfarande besvärar dig två veckor efter förlossningen. Bristningen påverkar ditt liv, hur du mår och hur du orkar ta hand om barnet.

Hur länge svider det när man kissar efter förlossning?

Vävnaden i slidan och mellangården har god läkningsförmåga och du behöver inte vara orolig för att stygnen ska gå upp. Att det svider när du kissar de första dagarna är vanligt. Se till att dricka rikligt med vätska så att urinen inte blir koncentrerad, då svider det mindre.

Vad gör man på BB?

BB-avdelningen Där kan man få hjälp och stöd med olika saker som händer första tiden efter förlossningen. Till exempel kan du få hjälp med amning och eventuella infektioner och bristningar. Det kan vara olika på olika BB-avdelningar, men ibland kan även medföräldrar bo kvar.

När kan man ta emot besök efter förlossning?

Om både mor och barn mår bra och inte är i behov av fortsatt BB-vård, kan hemgång ske tidigast 6 timmar efter förlossningen. Barnmorska och barnläkare gör den bedömningen tillsammans med familjen.

Hur länge har man tyngdkänsla efter förlossning?

De flesta som fött barn upplever en tyngdkänsla i bäckenbotten. Musklerna har spänts ut och behöver veckor eller månader för att återhämta sig. Du kan underlätta denna process genom att hitta en god balans mellan vila och knipövningar. Ladda gärna ner appen TÄT.

Relaterade inlägg: