Vad betyder undersköterska på svenska?

Innehållsförteckning

Vad betyder undersköterska på svenska?

Vad betyder undersköterska på svenska?

Undersköterska, förkortat usk, är i Sverige en person som arbetar med praktisk omvårdnad inom sjukvård, hemsjukvård, äldreomsorg och hemtjänst. ... Undersköterska avser en person som genomgått gymnasieskolans nationella vård- och omsorgsprogram eller liknande och/eller äldre utbildning via exempelvis landstinget.

Vad gör en undersköterska på sjukhuset?

  • Undersköterskor på en vårdavdelning på ett sjukhus hjälper patienterna att tvätta sig och klä på sig. De bäddar, serverar mat och är ofta ansvariga för sjukmateriel och förråd på avdelningen. De kontrollerar patientens temperatur, mäter blodtryck, tar prover och lägger om sår.

Vad gör en undersköterska på en vårdcentral?

  • På en vårdcentral kan du få utföra provtagningar t ex blodsocker och CRP, på en vårdavdelning varierar arbetet beroende på vilken avdelning du arbetar på. På en förlossningsavdelning kan en undersköterska vara till hjälp för barnmorska och läkare. Undersköterskor arbetar ofta i team med läkare och sjuksköterskor vid undersökningar och behandlingar.

Vad krävs för att bli undersköterska på Komvux?

  • För att bli undersköterska krävs det att du gått vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet, eller har en motsvarande högskoleutbildning på Komvux.

Relaterade inlägg: