Vad gör man om man är skelögd?

Innehållsförteckning

Vad gör man om man är skelögd?

Vad gör man om man är skelögd?

En ögonläkare kan operera dina ögonmuskler om skelningen är stor och du har besvär som inte förväntas bli bättre av sig själv. Operationen gör att ögonen riktas om så att de tittar åt samma håll. Du får information från ögonmottagningen hur du ska förbereda dig inför operationen.

Kan man träna bort skelning?

I en liten andel fall kan mildare skelning orsakad av otillräcklig konvergens (där ögonen har svårt att fokusera på föremål på nära håll) korrigeras med hjälp av övningar för ögonmusklerna. Dessa ögonövningar innefattar att träna på att fokusera på en penna som hålls upp framför ögonen, samt på bildskärmsterapi.

Hur blir man mindre skelögd?

Behandling vid skelning

  1. Glasögon kan hjälpa vid brytningsfel. Ibland kan det räcka med att barnet använder glasögon för att skelningen ska försvinna. ...
  2. Synen tränas med lapp över ögat. ...
  3. Operation kan rätta till skelningen. ...
  4. Viss dold skelning kan tränas. ...
  5. Ibland behövs glasögon eller operation. ...
  6. Ibland behandlas sjukdomen först.

Kan skelning försvinna barn?

Glasögon kan hjälpa vid brytningsfel Ibland kan det räcka med att barnet använder glasögon för att skelningen ska försvinna. Det gäller när skelningen beror på brytningsfel, till exempel översynthet eller närsynthet.

Vad betyder Exofori?

Exofori. Vid exofori intar ögonaxlarna en ställning som pekat utåt. Med hjälp av synträning kan skelningen tränas bort om det är ögonmusklerna som är för svaga och orsakar skelningen.

Relaterade inlägg: