Vad är kronisk förstoppning?

Innehållsförteckning

Vad är kronisk förstoppning?

Vad är kronisk förstoppning?

Tillfällig förstoppning har nog alla haft någon gång. För de allra flesta är problemen av övergående natur men många lever också med ständig – ”Kronisk förstoppning”. För en person som är van att tömma sin tarm två gånger per dag kan det kännas obehagligt om man inte får gå på toaletten på en hel dag.

Vad händer om man blir förstoppad?

Vad händer i kroppen? Förstoppningen börjar med att tarminnehållet transporteras för långsamt genom tjocktarmen till ändtarmen. Tarminnehållet består av bearbetad mat och bakterier. I tjocktarmen suger tarmens slemhinna upp vatten ur tarminnehållet, och när det går långsammare hinner tjocktarmen suga upp mer vatten.

Kan ej tömma tarmen?

Hård avföring gör det svårt att tömma tarmen och det kan göra ont när du ska bajsa. Besvären kan ofta lindras om du får i dig tillräckligt med vätska, lägger om kosten och motionerar. Receptfria läkemedel kan också underlätta. Om dina problem inte går över kan förstoppning vara ett symptom på något som behöver utredas.

Vad är dold förstoppning?

Hård mage kan också leda till eller vare en dold förstoppning. Det innebär att matrester samlas i tjocktarmen eftersom de inte töms tillräckligt vid toalettbesök. Tjocktarmen kan på grund av detta komma att utvidga sig upp till fem gånger sin normala storlek vilket både syns och märks genom att man blir hård i magen.

Relaterade inlägg: