Varför får man droppfinger?

Innehållsförteckning

Varför får man droppfinger?

Varför får man droppfinger?

Droppfinger uppstår när fingrets sträcksena rupturerar vid sitt distala fäste på ändfalangen. Ett litet benfragment från ändfalangen kan ibland slitas av i samband med rupturen. En vanlig orsak är våld mot sträckt finger, till exempel vid sportutövning. Hos äldre patienter kan ett minimalt trauma orsaka droppfinger.

Vad är Malletfinger?

Malletfinger ( baseball-finger” eller ”drop-finger) är den felställning som uppstår vid distal ruptur av sträcksenan vid infästningen på ändfalangen, eller vid en distal dorsal slitfraktur. Skadan är vanligare hos män än kvinnor.

Kan ej sträcka ut finger?

Droppfinger är en skada på fingertoppen som gör att du inte kan sträcka ut fingret i den yttersta leden. Skadan uppstår oftast i samband med utövande av bollsport. De flesta blir bra, men det kan ta ett halvår upp till ett år innan skadan är fullt återställd.

Kan man sträcka ett finger?

Senorna i fingrarna är kopplade till muskler i underarmen som gör att man kan sträcka och böja på dem. Sträcksenorna är placerade på ovansidan av handen och underarmen och har sitt fäste vid fingerlederna. De ligger nära huden vilket gör att de är känsliga för trauma.

Kan man träna bort triggerfinger?

Eftersom triggerfinger har uppstår till följd av inflammation eller irritation då senan sitter fast i senskidan så försvinner besvären när den svullna delen av senan är fri och rörligheten återgår till det normala. Ibland räcker det med att du själv böjer tillbaka eller rätar ut fingret.

Vad händer om en sena går av i handen?

När du rör fingrarna glider senorna fram och tillbaka, ett system som ger möjlighet till finmotorik och starka grepp med handen. Om en eller flera senor går av kan du få sämre kraft eller helt förlora förmågan att böja ett eller flera fingrar.

Kan inte sträcka ut långfingret?

Dupuytrens kontraktur är en sjukdom som kan göra att ett eller flera fingrar blir böjda och svåra att sträcka ut. Det brukar inte göra ont och de flesta får inga besvär. Det finns behandling om du får besvär.

Vad är ett Triggerfinger?

Triggerfinger är ett låsningsfenomen då ett finger eller tummen fastnar i böjt läge alternativt endast med svårighet kan sträckas och då med smärta. Fingret kan dock sträckas med hjälp av andra handen.

Vad är Vikingasjukan?

Dupuytrens kontraktur (DC), så kallad vikingasjuka, har fått sitt namn från den franske kirurgen Guillaume Dupuytren som 1832 först beskrev tillståndet. Sjukdomen drabbar bindehinnan (fascian) i handflatan och fingrarna. DC är cirka 6 gånger vanligare hos män än hos kvinnor. Vanlig ålder för insjuknande är cirka 50 år.

Relaterade inlägg: