Vad gör man åt förstorad mjälte?

Innehållsförteckning

Vad gör man åt förstorad mjälte?

Vad gör man åt förstorad mjälte?

Förstorad mjälte är ett symptom som kan uppkomma vid sjukdomar såsom malaria, skrumplever och flera blodsjukdomar (t. ex. autoimmunhemolytisk anemi). Mjältskada i samband med operationer kan framför allt uppkomma vid ingrepp på magsäck och tjocktarm.

Vad är mjälten bra för?

Allmänt. Mjälten är ett knytnävsstort organ, beläget i bukhålans övre vänstra del. Dess viktigaste uppgift är att bryta ned förbrukade röda blodkroppar. Mjälten deltar också i kroppens försvar mot infektioner.

Vad är Mjälthugg?

Obehagligt men ofarligt Håll är akut värk i magen och kan uppstå i samband med fysisk ansträngning. Håll är helt ofarligt, men kan kännas obehagligt när det inträffar, exempelvis i form av något som påminner om krampkänningar, eller som smärtsamma hugg (mjälthugg).

Kan man få en svullnad av mjälten?

  • En liten eller måttlig förstoring eller svullnad av mjälten kan man få av vissa infektionssjukdomar och också om man har någon leversjukdom. Ett exempel på en ganska vanlig sjukdom som ofta ger en viss svullnad av mjälten är körtelfeber. Denna svullnad är oftast ofarlig, men kan i sällsynta fall leda till att mjälten brister.

När sitter mjälten i buken?

  • Mjälten sitter till vänster i buken, strax framför den vänstra njuren. Den sitter alltså i mellangärdet, strax under revbensbågen. Den tar hand om, och bryter ned gamla blodkroppar och tillverkar även en typ av vita blodkroppar som vi behöver för vårt immunförsvar.

Vad är en förstorad mjälte?

  • En förstorad mjälte, även känt som en splenomegali, uppstår när mjälten, ett organ beläget på vänstra sidan av kroppen strax under bröstkorgen, ökar i storlek av okänd anledning.

Relaterade inlägg: