Vad ska man göra vid hälseneinflammation?

Innehållsförteckning

Vad ska man göra vid hälseneinflammation?

Vad ska man göra vid hälseneinflammation?

Behandlingen med starkast evidens är rehabiliteringsträning (både koncentrisk och excentrisk belastning) för vadmuskel och hälsena. Andra behandlingar såsom injektions-, stötvågs-, laser- och ultraljudsbehandling har varierande evidens. Återgång till full aktivitet kan ta från 3 till 12 månader.

Kan man stuka hälsenan?

Hälsenebristning kallas också för hälseneruptur eller akillesruptur, och det innebär att hälsenan går av, antingen helt eller delvis. Det kan inträffa när hälsenan utsätts för stor och plötslig belastning. De rapporterade fallen av brusten hälsena är betydligt fler hos män än hos kvinnor.

Varför får man hälsporre?

Du kan ont i senfästet under hälen om du överbelastar senan när du går eller springer. Ibland bildas en påbyggnad av benet på undersidan av hälen. Den ser ut som en sporre på röntgen, och kallas därför hälsporre. Hälsporren beror på att du har överbelastat senan i hålfoten.

Vad ska man göra om man har hälsporre?

När du har hälsporre bör du i första hand se över dina skor. Skorna ska vara stadiga och sulan ska vara mjuk under hälen. Du kan prova stötdämpande inlägg som kan köpas i skoaffärer, sportbutiker och apotek. Det är viktigt att du avlastar foten när du har börjat få ont under hälen.

Relaterade inlägg: