Är meniskskada farligt?

Innehållsförteckning

Är meniskskada farligt?

Är meniskskada farligt?

Om menisken skadas så allvarligt att det uppstår en spricka i den, en så kallad meniskruptur, kan smärta uppstå vid belastning av knäleden, framförallt vid vridrörelser. Den skadade biten kan också fastna i knäleden. Detta ger typiska låsningar och upphakningar som kan komma när man böjer knäleden.

Kan drabba menisk?

Det finns två typer av skador i menisken, dels den akuta meniskskada som kan drabba till exempel yngre idrottare som får en bristning efter en kraftig vridning av knäet. Där kan en operation bli nödvändig om menisken är så lös att den hindrar knäledens rörelse.

Hur träna vid meniskskada?

Lägg en kudde/hoprullad handduk under hälen på det skadade benet. Slappna av och låt det töja på baksidan av knäleden. Ligg kvar några minuter. Denna övning är bra om du har svårt att sträcka i knäet.

Kan korsband läka ihop?

Efter skadan försämras knäledens stabilitet. Det främre korsbandet kan inte läka självständigt, men skadan kan behandlas icke-operativt då man genom regelbunden rehabträning kan återfå en bra stabilitet och knäfunktion. Denna rehabilitering utförs med stöd av fysioterapeuter i primärvården, t.

Hur vet man om man har brutit knät?

Du kan få ett eller flera symtom om knäskålen spricker eller går sönder: Du får mycket ont. Du får snabbt en svullnad på framsidan av knäskålen. Du får svårt att stödja på benet.

Relaterade inlägg: