Hur stor är risken att få hudcancer?

Innehållsförteckning

Hur stor är risken att få hudcancer?

Hur stor är risken att få hudcancer?

Solen är en nyckelfaktor till att vi drabbas av hudcancer. Det handlar om ultravioletta strålar från solen vilket också är samma typ av strålning som i solarium vilket är orsaken till att dessa två hör ihop. För mycket naturlig sol eller för ofta i solarium kan öka risken för att du ska drabbas av hudcancer.

Hur farligt är basaliom?

Basalcellscancer inte livshotande Eftersom basaliom inte är livshotande är det största problemet för patienten besvärliga ingrepp och ibland missprydande ärr.

Hur länge kan man leva med hudcancer?

Olika typer av malignt melanom Melanom som växer ytligt kan ta flera år på sig att växa nedåt i huden. Detta är den form som ökar mest och är den vanligaste typen bland personer under 50 år.

Var är det vanligast att få hudcancer?

Malignt melanom är vanligast på bröstet, ryggen och benen men kan uppstå var som helst på huden. De vanligaste symtomen är en helt ny brunsvart fläck eller knuta som har vuxit eller ändrat utseende. Det kan också se ut som ett födelsemärke eller en leverfläck som börjar förändras.

Hur vanligt är det med hudcancer?

Hudcancer (exklusive malignt melanom) är idag den näst vanligaste cancerdiagnosen i landet hos både män och kvinnor, enligt statistik som Socialstyrelsen publicerade i december. Under 20 personer i Sverige denna diagnos, som nästan uteslutande omfattar skivepitelcancer. År 2009 var antalet 4410 personer.

Hur mycket måste man sola för att få hudcancer?

30 minuter per dag ett riktmärke. Solen ökar inte bara risken för hudcancer, utan har också hälsofrämjande effekter. Solljuset hjälper oss att bilda D-vitamin som bland annat är viktigt för skelettet. Det finns även studier från södra Sverige som visar att kvinnor som solar mer lever längre.

Kan en mörkhyad få hudcancer?

Att mörkhyade drabbas av hudcancer är ovanligt men det kan förekomma. Enligt Cancerfonden så drabbas en person på 100 000 i den svarta befolkningen av malignt melanom. Så skydda dig även om du har mörk hud! Om det är molnigt ute behöver jag inte använda solskydd.

Kan basaliom bli malignt?

Nästan alla som får behandling blir av med sjukdomen. Basalcellscancer är den vanligaste formen av hudcancer. Därefter kommer skivepitelcancer och malignt melanom. Risken för basalcellscancer är liten före 40-årsåldern men ökar när du blir äldre.

Kan man dö av skivepitelcancer?

Prognos. Omkring 95 procent av all skivepitelcancer kan botas med operation. Om du behöver gå på efterkontroller varierar beroende på typ av cancertumör, var den satt och vilken behandling du fick. Vid kontrollerna undersöker läkaren ärret, lymfkörtlarna och övrig hud.

Relaterade inlägg: