Hur botas glaukom?

Innehållsförteckning

Hur botas glaukom?

Hur botas glaukom?

Om din läkare ställer diagnosen glaukom är den inledande behandlingen att du får läkemedel i form av ögondroppar och tabletter som minskar ögontrycket. Dessa får du för att minska risken för att ögats synnerv skadas. Nästa steg är behandling med ögonlaser, som gör att trycket i ögat inte blir högt igen.

Hur opererar man glaukom?

Trabekulektomi är den vanligaste operationsmetoden för att sänka trycket i ögat vid glaukom. Operationen sker i allmänhet under lokalbedövning. Du får en ny dräneringskanal alldeles vid kanten av ögonvitan och hornhinnan. Kammarvattnet leds ut på utsidan av ögonvitan där blodkärlen i bindehinnan tar hand om det.

Kan man stoppa glaukom?

Det finns inget botemedel för glaukom, men med tidig behandling kan man ofta stoppa skadan och skydda synen. Synnervens skador går nämligen aldrig att reparera. Det finns många olika typer av glaukom.

Varför är det för högt tryck i ögat?

  • För högt tryck i ögat kan vara en orsak. Orsaken till sjukdomen är inte helt känd. En anledning kan vara att cirkulationen i synnervens kärl har blivit sämre, vilket leder till att synnerven förtvinar. En annan anledning kan vara att trycket i ögat är för högt i förhållande till vad synnerven tål.

Hur ökar trycket i ögat?

  • Trycket i ögat ökar när in- och avflödet av kammarvatten inte är i balans. Blir det stopp i avloppet så ökar trycket eftersom ögat hela tiden producerar ny vätska. Högt tryck kan skada trådarna i synnerven. Det ger svarta fläckar i synfältet och det kan ta lång tid innan du märker det själv, ibland flera år.

Har du högt tryck i synnerven?

  • Högt tryck kan skada trådarna i synnerven. Det ger svarta fläckar i synfältet och det kan ta lång tid innan du märker det själv, ibland flera år. Ett högt tryck i ögat kan innebära misstanke om glaukom (eller grön starr) och bör undersökas av ögonläkare.

Hur kan man sänka trycket i ögat?

  • För att sänka trycket i ögat behandlar vi i första hand med ögondroppar. Nästa steg att minska trycket är en laserbehandling, en så kallad lasertrabekuloplastik. Därefter kan det bli aktuellt att göra en trycksänkande operation för att underlätta avflödet av kammarvatten från ögat.

Relaterade inlägg: