Vad kan hända om man har högt blodtryck gravid?

Innehållsförteckning

Vad kan hända om man har högt blodtryck gravid?

Vad kan hända om man har högt blodtryck gravid?

Förhöjt blodtryck medför också en risk för att få preeklampsi, det vill säga blodtryckssyndrom orsakat av graviditeten (havandeskapsförgiftning). Andra symtom vid preeklampsi är protein i urinen, huvudvärk, smärta i övre magen och illamående.

Är det farligt med havandeskapsförgiftning?

Barnet kan växa dåligt och dina organ kan påverkas om blodtrycket blir för högt. För att sänka blodtrycket kan du behöva vila. Om inte det hjälper kan du behöva föda barnet tidigare än beräknat. De flesta som får havandeskapsförgiftning påverkas inte så mycket.

Kan man dö av havandeskapsförgiftning?

Globalt orsakar havandeskapsförgiftning många dödsfall. I länder med bra mödravård är dödsfall ovanliga men en allvarlig havandeskapsförgiftning kan leda till för tidig födsel med alla risker som det medför. Lundaforskare har hittat två biomarkörer som kan förutsäga havandeskapsförgiftning tidigt i graviditeten.

Kan man få havandeskapsförgiftning utan högt blodtryck?

Vem får havandeskapsförgiftning? Cirka 5 % av gravida får sjukdomen, och risken är störst i första graviditeten. Risken ökar om man haft det i en tidigare graviditet, om man är överviktig eller har en annan samtidig åkomma såsom t ex. diabetes, högt blodtryck innan graviditeten, eller en njursjukdom.

Hur många drabbas av havandeskapsförgiftning?

Svar: I västvärlden drabbas 3–7 procent av alla gravida. I Sverige drabbas ca 5000 kvinnor årligen. Kvinnor med afrikanskt ursprung har en ökad risk.

Vad är lågt blodtryck under graviditet?

  • Lågt blodtryck är vanligtvis ett tecken på hälsa och god kondition och allmänt sett ett önskvärt tillstånd under graviditet. Om blodtrycket faller mycket plötsligt eller blir mycket lågt kan det emellertid leda till yrsel och svimning. » Klicka här för att läsa om blodtrycksfall.

Vad är symtom vid högt blodtryck?

  • Symtom vid högt blodtryck. Symtom vid högt blodtryck. Många som har ett alltför högt blodtryck känner ingenting alls. Ibland kan du få lindriga symtom vid högt blodtryck, till exempel lätt huvudvärk och trötthet.

Hur kan du kontrollera ditt blodtryck?

  • Kontrollera ditt blodtryck om du misstänker eller är orolig för att du har högt blodtryck. Det kan du göra på en vårdcentraleller på vissa apotek. Många vårdcentraler kan du kontakta genom att logga in. Kontakta en vårdcentral om du har uppmätt ett blodtryck som är 140/90 eller högre utan andra symtom.

Kan högt blodtryck försvåra hjärtats pumparbete?

  • Högt blodtryck försvårar hjärtats pumparbete och kan vara allvarligt om du inte får det behandlat. Risken för framför allt hjärt-kärlsjukdomar och njurproblem ökar om du har högt blodtryck. Det är till exempel sjukdomar som stroke och hjärtinfarkt.

Relaterade inlägg: