Vad ska man göra när man blir utsatt för sexuella trakasserier?

Innehållsförteckning

Vad ska man göra när man blir utsatt för sexuella trakasserier?

Vad ska man göra när man blir utsatt för sexuella trakasserier?

Få hjälp och stöd Du kan kontakta polisen för att få stöd och hjälp när du blivit utsatt för ett sexualbrott. Polisen tar upp en anmälan, men kan även svara på frågor och hänvisa dig vidare till en hjälporganisation. Ideella organisationer med jourer för brottsutsatta finns på de flesta orter i landet.

Vad Gills som sexuella trakasserier?

Vad är sexuella trakasserier? Sexuella trakasserier är ett uppträdande av sexuell natur som kränker någons värdighet. Förutom kommentarer och ord kan det vara att någon till exempel tafsar eller kastar närgångna blickar. Det kan också handla om ovälkomna komplimanger, inbjudningar och anspelningar.

Var går gränsen för trakasserier?

Trakasserier i sig är inte ett rättsligt begrepp, utan hänger ihop med diskrimineringslagen. Trakasserierna blir ett brott om någon kränker dig på ett sätt som kan kopplas till diskrimineringsgrunderna. Andra slags trakasserier kan falla under andra brottsrubriceringar, som olaga förföljelse eller fridskränkning.

Kan man anmäla någon för trakasserier?

För att anmäla brottet ska du ringa 114 14 eller besöka en polisstation. Är det ett pågående brott, eller en akut situation, ring 112. Många brott kan anmälas via e-tjänster.

Relaterade inlägg: