På vilket sätt tar man bort myom?

Innehållsförteckning

På vilket sätt tar man bort myom?

På vilket sätt tar man bort myom?

Myom är ofarliga muskelknutor inuti eller utanpå livmodern. Om de växer snabbt eller blir stora kan du få olika besvär och ont i underlivet. Operationen görs under ryggbedövning eller narkos och muskelknutorna opereras bort via slidan.

Är det farligt med myom?

Allmänt om myom Risken för muskelknutor kan öka vid övervikt eller obesitas (fetma). Var myomen än sitter någonstans i livmodern så är de alltid godartade. Däremot så kan de irritera genom sin tyngd. De kan trycka på tarmen eller på urinblåsan och även ge upphov till krampliknande smärtor.

Är myom och polyp samma sak?

Till godartade gynekologiska tumörer räknas till exempel cellförändringar i livmoderhalsen, myom i livmodern alltså muskeltumörer, polyper i livmodern, extra tillväxt i livmoderns slemhinna och cystor i äggstockarna.

Hur snabbt växer ett myom?

Hur fort myomen växer, eller hur stora de blir, varierar. En del myom är inte större än en ärta. Andra kan bli upp till tio centimeter eller större på bara några år. Myom är vanligast bland kvinnor mellan 35 och 45 år och förekommer sällan före 20 års ålder.

Hur vet jag om jag har myom?

Ibland kan det kännas som en tyngd i underlivet och kvinnan kan få ont vid samlag. Andra symtom på stora myom är förstoppning, ont i ryggen och att kvinnan ofta är kissnödig. Myom kan också göra det svårare att bli gravid, och i sällsynta fall orsaka missfall.

Vad händer i kroppen när man tar bort äggstockarna?

Tas äggstockarna och äggledarna också bort hamnar du i klimakteriet. Det beror på att de hormoner som bildades i äggstockarna slutar att bildas. Här kan du läsa mer om vad som händer i kroppen under klimakteriet.

Hur vet man om det är cancer eller myom?

De flesta blödningsrubbningar som kvinnor får beror dock inte på cancer, utan har andra orsaker, till exempel myom. Myom är godartade muskelknutor, som tas bort om de ger besvär i form av blödningsrubbningar, smärtor och täta trängningar.

Kan myom ge flytningar?

- Myom kan stötas ut ur uterus efter embolisering, vilket ofta är förenat med smärta. Långdragen flytning kan även uppstå.

Kan man känna av en myom?

Fakta om myom. En tredjedel av alla fertila kvinnor över 30 år har myom - oftast helt ofarliga muskelknutor som sitter inuti eller på livmodern. Men när myomen växer kan det skapa problem med smärta och kraftiga, långvariga blödningar. Ibland kan det kännas som en tyngd i underlivet och kvinnan kan få ont vid samlag.

Vilka symtom får du om du har myom?

  • Myom ger oftast inga symtom alls. Vilka symtom du kan få beror på hur stora myom du har och var de sitter. Exempel på symtom som är vanligare om du har myom är: Du blöder mycket, länge och har ont när du har mens. Du har en tyngdkänsla i underlivet. Exempel på symtom som är ovanligare om du har myom är: Du har ont i magen.

Kan myom trycka mot ändtarmen?

  • Tryck mot ändtarmen. Precis som med blåsan kan myom även trycka mot ändtarmen. Trycket gör i detta fall att du känner som att magen är full. Det gör det även svårt att tömma tarmen och kan få hemorrojder att utvecklas.

Hur kan du ta bort myomet?

  • Du kan behöva ta läkemedel som gör myomet så litet som möjligt inför operationen. Ju mindre myomet är, desto lättare är det att ta bort. Myom kan ofta opereras bort genom en titthålsoperation, en så kallad laparoskopi. Läkaren opererar då med hjälp av en kamera och små instrument som förs in genom små hål i magen.

Vad är myom hos kvinnor i fertil ålder?

  • Myom är den vanligaste typen av godartade tumörer hos kvinnor i fertil ålder. Du kanske även har hört benämningen muskelknutor, leiomyom, eller fibrom. De växer på eller i livmoderns (uterus) muskelskikt.

Relaterade inlägg: