Är polyper i näsan farligt?

Innehållsförteckning

Är polyper i näsan farligt?

Är polyper i näsan farligt?

Små polyper brukar inte ge några besvär, men större polyper kan till exempel orsaka nästäppa. Polyper behandlas med läkemedel och ibland med operation. En näspolyp växer ner i näsgångarna från bihålorna. Polyperna sitter oftast så långt in i näsan att du inte kan se dem själv.

Kan man snyta ut en polyp?

Näspolyper är knoppar i näsans eller bihålornas slemhinna som kan göra att du känner dig täppt i näsan. Små polyper ger inga symtom, men när de är större kan de göra luftpassagen i näsan trängre. Polyper i näsan är inte farligt, men kan vara besvärligt. Behandling finns i form av nässprej, tabletter eller operation.

Kan Näspolyper försvinna av sig själv?

Ibland händer det, som vid de flesta kroniska sjukdomar, att inflammationen försvinner av sig själv och att polyper tillbakabildas. Allra viktigast är att komma under behandling så tidigt som möjligt.

Är polyper farligt?

Man har genom de senaste 20 årens forskning funnit att det i polyper utvecklas farliga mutationer och omvandling till cancer. Man kan se de farliga förändringarna, så kallade dysplasier, i mikroskop. Polyperna kallas då adenomatösa polyper. Den stora majoriteten av all tarmcancer startar i en polyp.

Vilka är näsans viktigaste uppgift?

Näsan har en viktig uppgift när det gäller att värma upp, anfukta och filtrera inan- dad luft. För att på så effektivt sätt som möjligt kunna klara av dessa uppgifter behöver den inandade luften bli turbu- lent. Det turbulenta luftflödet åstadkoms genom att luftströmmens hastighet och riktning snabbt ändras.

Hur vanligt är Näspolyper?

Det är sällan som barn drabbas och näspolyper är vanligare hos män än vad de är hos kvinnor. Ungefär 2 % av befolkningen får någon gång åkomman och den exakta orsaken är i nuläget inte känd. Det är en kronisk slemhinnesjukdom som inte kan botas men som kan kontrolleras med hjälp av rätt behandling.

Kan du ha näspolyper?

  • Näspolyper sitter oftast så långt in i näsan att du inte kan se dem själv. Du kan ha en eller flera polyper, de kan också variera i storlek. Det är inte farligt att ha näspolyper men de kan göra det svårt att andas genom näsan. Det är också viktigt att utesluta andra orsaker till besvären om de är långdragna.

Varför får barn näspolyper?

  • Det är ovanligt att barn får näspolyper. I dessa sällsynta fall bör barnet undersökas av en barnläkare eller en öron-näsa-halsläkare. Näspolyper är inte detsamma som adenoiden eller körteln bakom näsan, som ibland kallas för polyp bakom näsan. Körteln bakom näsan sitter i översta delen av svalget och består av lymfvävnad.

Vad är en näspolyp?

  • En näspolyp kommer från slemhinnan i näsan och ser ut som en liten stjälk eller knopp. Du kan oftast inte se om du har näspolyper själv eftersom de sitter långt in i näsan. Små polyper ger oftast inga symtom alls men om polyperna blir större kan du få besvär framför allt med nästäppa.

Relaterade inlägg: