Vad är bra mot kärlkramp?

Innehållsförteckning

Vad är bra mot kärlkramp?

Vad är bra mot kärlkramp?

Läkemedel är den vanligaste behandlingen mot kärlkramp. Behandlingen minskar påfrestningarna på hjärtat, minskar syreförbrukningen och ökar blodflödet i kranskärlen. Läkemedlet gör också att du får mindre ont, blir mindre andfådd och mindre trött. Du får även andra läkemedel som till exempel nitroglycerin.

Varför ges nitroglycerin Sublingualt?

VAD NITROLINGUAL ÄR OCH VAD DET ANVÄNDS FÖR Nitrolingual är en munspray med nitroglycerin som aktiv substans. Nitrolingual utvidgar blodkärlen och minskar på så sätt belastningen på hjärtat och hjärtats syrebehov. Nitroglycerin tas snabbt upp av blodet genom munslemhinnan och effekten inträder snabbt.

Vilka är kranskärlssjukdomar?

Kranskärlen (kransartärerna) löper på hjärtats yta i tre huvudgrenar och sköter om tillgången på blod, näring och syre för hela hjärtmuskeln. Kranskärlssjukdom orsakas oftast av att kranskärlens inre yta blir hård och förträngd. Detta fenomen kallas för åderförkalkning (ateroskleros).

Vad är symtom vid kärlkramp?

  • Symtom vid kärlkramp. Det är vanligt att du får något av följande symtom om du har kärlkramp: Ett tryck mitt över bröstet, ofta vid ansträngning. Andfåddhet som kommer i samband med ansträngning. En känsla av att det är trångt i bröstet.

Hur kan man minska smärtan vid kärlkramp?

  • Ett sätt att minska smärtan vid kärlkramp är att ge det kärlvidgande medlet nitroglycerin som snabbt får blodkärlen att vidgas. Därigenom minskar hjärtats arbete och syrebehov och en pågående kärlkrampsattack kan avbrytas.

Varför får du kärlkramp i benen?

  • Om du har kärlkramp i benen kan det göra ont i benen när du anstränger dem, till exempel går en kortare sträcka. Det beror på att blodet har svårt att passera till muskelcellerna. Rökning är den vanligaste orsaken till att du får kärlkramp i benen.

Vad är skillnaden mellan hjärtinfarkt och kärlkramp?

  • Skillnaden i symtom mellan kärlkramp och hjärtinfarkt. Bröstsmärta vid kärlkramp och vid hjärtinfarkt liknar varandra, men den senare är mer intensiv och långvarig. En typisk kärlkrampsattack är relativt kort och varar i regel högst tio minuter. Symtomen vid hjärtinfarkt är ofta mer långvariga – över 20 minuter.

Relaterade inlägg: