Vad kan svettningar bero på?

Innehållsförteckning

Vad kan svettningar bero på?

Vad kan svettningar bero på?

Den vanligaste orsaken till överdriven svettning är överaktiva svettkörtlar. Då svettas du mest på handflatorna, på fotsulorna eller i armhålorna. Det är även vanligt att svettas från andra ställen, som ansiktet eller underlivet. Du kan svettas mer i perioder, så kallade skov.

Hur lindra svettningar?

Behandlingar som jontofores kan hjälpa till att minska svettnivån och lindra symtomen. Vanliga antiperspiranter räcker ofta inte för att bekämpa överdriven svettning. Antiperspiranter som innehåller aluminiumklorid är den första linjens "försvar" när det gäller extrem svettning.

Varför svettas jag efter maten?

Svettning när du äter eller har ätit - som kallas gustatorisk svettning - orsakas av varm dryck och het eller kryddstark mat. De höjer din inre temperatur och aktiverar kroppens kylmekanism. Kryddstark mat och varm dryck innan du går och lägger dig kan orsaka svettning på natten.

Vad kan man göra åt svettningar i ansiktet?

Antikolinerga läkemedel i tablettform. Dessa minskar svettning generellt och kan förlänga effekten av botoxbehandling. Mikrovågor som förstör svettkörtlarna i armhålorna. Jontofores, vilket innebär att du lägger händerna eller fötterna i ett vattenbad kopplat till en svagström.

Hur behandlas hyperhidros?

Behandling med botulinumtoxin vid hyperhidros utförs av specialutbildade sjuksköterskor på Svettmottagningen. En liten volym botulinumtoxin (motsvarande en vattendroppe) sprutas in i huden på de ställen där man har symtom.

Varför vaknar jag helt svettig?

Nattsvettningar beror sällan på att du lider av en sjukdom. Däremot kan för mycket eller fel typ av sängkläder och fel rumstemperatur leda till ökad svettning under sömnen. Nattliga svettningar kan också vara en bieffekt av många olika typer av medicinering, kryddig mat, koffein eller alkohol.

Relaterade inlägg: