Varför är jag täppt i näsan hela tiden?

Innehållsförteckning

Varför är jag täppt i näsan hela tiden?

Varför är jag täppt i näsan hela tiden?

Nästäppa och snuva är vanligt, särskilt i samband med en förkylning. Andra orsaker kan till exempel vara allergi, känsliga slemhinnor eller graviditet. Ofta går besvären över av sig själv, men ibland behövs behandling. Små barn får ofta nästäppa även vid en lätt förkylning.

Kan man operera bort bihålorna?

FESS är en förkortning av "functional endoscopic sinus surgery" och är en "titthålsoperation", där de naturliga öppningarna mellan näsan och bihålorna vidgas. Operationen kan göras vid akuta eller kroniska bihålebesvär t. ex. bihåleinflammation eller näspolyper.

Vad kan man göra om man är täppt i näsan och inte har nässpray?

Testa att rensa näsan med koksaltlösning. Det finns att köpa färdiga droppar och spray på apotek. Du kan också göra din egen koksaltlösning genom att blanda ett kryddmått salt i en deciliter vatten. Att rensa nästan innan läggdags kan kännas skönt om du har problem med nästäppa på kvällen.

Kan du ha näspolyper?

  • Näspolyper sitter oftast så långt in i näsan att du inte kan se dem själv. Du kan ha en eller flera polyper, de kan också variera i storlek. Det är inte farligt att ha näspolyper men de kan göra det svårt att andas genom näsan. Det är också viktigt att utesluta andra orsaker till besvären om de är långdragna.

Vad är en näspolyp?

  • En näspolyp kommer från slemhinnan i näsan och ser ut som en liten stjälk eller knopp. Du kan oftast inte se om du har näspolyper själv eftersom de sitter långt in i näsan. Små polyper ger oftast inga symtom alls men om polyperna blir större kan du få besvär framför allt med nästäppa.

Varför får barn näspolyper?

  • Det är ovanligt att barn får näspolyper. I dessa sällsynta fall bör barnet undersökas av en barnläkare eller en öron-näsa-halsläkare. Näspolyper är inte detsamma som adenoiden eller körteln bakom näsan, som ibland kallas för polyp bakom näsan. Körteln bakom näsan sitter i översta delen av svalget och består av lymfvävnad.

Relaterade inlägg: