Vad händer vid överstimulering?

Innehållsförteckning

Vad händer vid överstimulering?

Vad händer vid överstimulering?

Överstimuleringen innebär att vätska ansamlas i buken och ibland även i lungorna. Symtomen är buksvullnad, viktuppgång (2-3 kilo), illamående, smärtor och eventuellt andnöd.

Vad menas med överstimulering?

En del är extra känsliga mot hormonet FSH. Då kan det växa för många äggblåsor. Det kallas för överstimulering. Du kan behöva bli inlagd på sjukhus om du får svår överstimulering.

Hur många ägg är normalt att få ut vid IVF?

Tidigare forskning om hur många ägg som totalt bör tas ut har visat att chansen för födsel efter IVF är maximal efter cirka 10 ägg. Ett större antal ägg har inte ansetts leda till högre chans för födsel, men däremot till ökad risk för allvarliga biverkningar.

Är överstimulering farligt?

Den allvarligaste komplikationen vid provrörsbehandling är överstimulering. Det beror på att äggstockarna svarar mycket kraftigt på hormonstimuleringen och kan därför bara uppkomma vid en ”färsk” IVF-behandling (dvs inte vid frysåterföring).

När blir man överstimulerad IVF?

Vid IVF och ICSI genomgår du en hormonbehandling som stimulerar bildandet av fler folliklar (äggblåsor) än vanligt. Det finns därför en risk för överstimulering (OHSS) om mer än 20 folliklar bildas under en behandling.

Hur vanligt är det att bli överstimulerad?

Överstimulering (OHSS – Ovarian Hyperstimulation Syndrome) inträffar hos 1-2 % i samband med provrörsbefruktning. En given dos hormon ger tillväxt av för många äggblåsor, buken svullnar, det gör ont och kan kännas tungt att andas.

Relaterade inlägg: