Är brugden?

Innehållsförteckning

Är brugden?

Är brugden?

Brugden (Cetorhinus maximus) är världens näst största fisk. Den är sällsynt men regelbunden vid den svenska västkusten. Simmar långsamt och ofta nära vattenytan. Arten är fredad och ska omedelbart släppas tillbaka om den fångas.

Vad äter en brugd?

Brugden kan bli 12 meter lång. Den äter plankton, som är pyttesmå djur som lever i havet.

Vart kan man se en brugd?

Brugden förekommer längs kusterna av Atlantens och Stilla havets tempererade delar samt i Barents hav. Arten påträffas årsvis vid södra Norge och vid svenska västkusten. Brugden går normalt inte in i Östersjön, men ett exemplar fångades 11 januari 1960 vid Sadelöga nära Utö i Stockholms skärgård.

Hur många Brugdar finns det i Sverige?

I så fall har du fel. Den svenska västkusten hyser många varianter av oceanernas största rovdjur, ända från den lilla blåkäxan som inte blir mycket större än en halv meter, till en av världens allra största hajar, brugden, som kan kan bli upp till 12 meter. Det finns så mycket som 19 arter av hajar i Sverige.

Finns Brugdhaj i Sverige?

Men det du kanske inte visste var att du då riskerar att simma tillsammans med världens näst största haj, nämligen brugdhajen. Den rör sig nämligen vid havet kring Norge och vid den svenska västkusten, enligt Världsnaturfonden. Brugdhajen kan bli hela 15 meter lång och väger uppemot 4 ton.

Hur mycket kan en brugd väga?

I Sverige förekommer flera olika hajarter, däribland småfläckig rödhaj, pigghaj och håbrand eller sillhaj som den även kallas. Även världens näst största haj, brugden, kan ses i svenska vatten även om den är sällsynt. Brugden, som är en planktonätare, kan bli nästan 14 meter lång och väga upp till 7 ton.

Hur stor är en brugd?

6 – 8 mVuxen Basking shark/Length

Hur många tänder har brugden?

Nu är inte brugden helt tandlös. Ett exemplar på nio meter har cirka 1 200 stycken tre-fyra millimeter stora tänder.

Kan man äta brugd?

Hákarl eller kæstur hákarl (fermenterad haj på isländska) är en isländsk maträtt. Håkäring eller brugd konserveras med en speciell fermenteringsprocess där hajen hängs och får torka i fyra till fem månader. ... Hákarl äts som en del i buffén Þorramatur, ett urval isländska rätter som serveras på Þorrablót på midvintern.

Hur många hajarter finns i Sverige?

Listan förtecknar 15 arter av hajar som iakttagits i svenska vatten. Abundansen av dessa hajarter är ännu okänd. Den vanligaste hajen i svenska vatten anses vara pigghajen, som sällan blir längre än en meter.

Relaterade inlägg: