Vilka uppgifter har mineraler i kroppen?

Innehållsförteckning

Vilka uppgifter har mineraler i kroppen?

Vilka uppgifter har mineraler i kroppen?

Mineraler är till exempel viktiga för skelettet, tänderna, blodet och musklernas reflexer. De reglerar också vattenmängden och pH-värdet i kroppen. Mineraler behövs i små mängder, men våra kroppar kan inte själva tillverka dem. Därför behöver vi få i oss mineralerna med maten vi äter.

I vilken mat finns det mineraler?

De viktigsta mineralerna är kalcium, järn, jod, fosfor, selen, zink, koppar, krom och magnesium. Kalcium – Viktig för att bygga skelett och tänder, förutom att bidra till normal cellfunktion. Bra källor till kalcium är mjölk, yoghurt, gröna grönsaker, bönor, nötter och sardiner.

Hur får du i dig mineraler?

Mineraler kan inte bildas i kroppen utan måste komma från naturen genom vad vi äter och dricker. Vissa behöver vi mycket av, andra lite mindre. Mineraler kan inte bildas i kroppen. Däremot finns de i naturen och därför också i maten vi äter och dricker.

Vad händer om man inte får i sig tillräckligt med mineraler?

Brist kan orsaka irritabilitet, trötthet, sömnbesvär, minskad perceptionsförmåga, minnesrubbningar, muskelkramper, domningar, migrän, hjärtklappning, stickningar i huden, minskad fertilitet, matsmältningsproblem, sänkt immunförsvar, kalciumbrist och benskörhet.

Vad behöver man äta för att få i sig mineraler?

Vad: Det mesta av kroppens kalcium finns i skelettet. Vitamin D och magnesium ökar kroppens förmåga att ta upp kalcium i tarmen och binda det till benvävnad. Var: Finns mycket av i mjölk och ost, andra källor är baljväxter, nötter och frön, gröna grönsaker som spenat, broccoli, grönkål och gröna bönor.

I vilken mat finns det natrium?

Den största källan till natrium är salt och andra typer av bordssalt och havssalt. Både salt som vi själva har på maten och salt som tillsätts under tillverkning av hel- och halvfabrikat bidrar. Natrium finns även i livsmedel som kött, fisk och spannmål.

Relaterade inlägg: