Vad gör myrorna när de försvarar sig?

Innehållsförteckning

Vad gör myrorna när de försvarar sig?

Vad gör myrorna när de försvarar sig?

Genom att hotfullt resa sin bakdel kan myrorna ibland skrämma bort hotet. När en större myra attackerar kan ett antal mindre arbetsmyror av den nyligen beskrivna arten Colobopsis explodens bita sig fast, rikta sina bakdelar mot den och sedan explodera, för att döda eller åtminstone stoppa hotet.

Hur försvarar myrorna sin myrstack?

Myrorna bor i stackar som de bygger av barr, småkvistar och barkbitar. Längst bak har myran en giftblåsa som innehåller myrsyra. När myran skall fånga ett byte hugger den med sina kraftiga käkar och sprutar samtidigt in myrsyra i offret.

När någon fara hotar en myrstack måste myrorna försvara sig?

I folktron. Enligt svensk folktro skulle man akta sig för myror. Många menade nämligen att myrorna stod i förbindelse med underjordiska väsen. Om man raserade en myrstack skulle man själv bli bostadslös.

Vad gör Skogsmyror för nytta?

Skogsmyran äter främst andra djur, till exempel insektslarver. Kemisk kommunikation med feromoner, doftämnen, är viktig för orientering, igenkänning och vissa sociala funktioner. Störst bland myrorna i Sverige är hästmyran som kan bli 1,5 centimeter lång.

Är myror viktiga?

– Trots sin storlek påverkar myror sin omgivning i så stor utsträckning att de kallas ekosystemingenjörer och i många ekosystem kan de vara en av de viktigaste aktörerna. De jagar insekter, samlar frön, fördelar om växtmaterial och gör många andra saker som påverkar växter och jordar.

Relaterade inlägg: