Vad är en kris i samhället?
Vad är en kris i samhället?
En kris är en händelse i fredstid som hotar grundläggande funktioner och värden i samhällets, exempelvis elförsörjningen, människors hälsa eller frihet. Det kan handla om att väldigt många människor drabbas eller att en händelse får så stora konsekvenser att samhället inte fungerar som det ska.
Vilka är de viktigaste myndigheterna?
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap....Ekonomisk säkerhet:
- Finansinspektionen.
- Försäkringskassan.
- Riksgälden.
- Skatteverket.
- Tullverket.
Vad är MSB uppgifter?
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, är en statlig myndighet. MSB har ansvar för att stödja samhällets beredskap för olyckor, kriser och civilt försvar.
Vad kan en kris vara?
En kris är en reaktion på en svår situation som att ha förlorat någon eller något eller att ha varit med om en förändring i livet. Ditt vanliga sätt att hantera svårigheter räcker inte till och du hamnar i en kris. Den kan vara så allvarlig att du behöver stöd för att börja må bättre igen.
Hur ser ansvarsfördelningen ut?
Så ser ansvarsfördelningen ut vid kriser De statliga myndigheterna har nationellt ansvar för sina områden. Länsstyrelserna har ansvar för sina geografiska områden, alltså länen. De 21 regionerna (de som tidigare hette landstingen) ansvarar för sådant som bland annat berör hälso- och sjukvård och kollektivtrafik.
Vad finns det för myndigheter?
Myndighetsregistret är uppdelat i sex olika kategorier listade nedan:
- Statliga förvaltningsmyndigheter (249 st)
- Myndigheter under riksdagen (5 st)
- Statliga affärsverk (3 st)
- AP-fonder (6 st)
- Sveriges domstolar samt Domstolsverket (83 st)
- Svenska utlandsmyndigheter (112 st)
Vilka är Beredskapsmyndigheter?
En myndighet som inte är beredskapsmyndighet skall under höjd beredskap fortsätta sin verksamhet så långt det är möjligt med hänsyn till tillgången på personal och förhållandena i övrigt.