När inrättades Myndigheten för radio och tv och vad har Myndigheten för uppgift?

Innehållsförteckning

När inrättades Myndigheten för radio och tv och vad har Myndigheten för uppgift?

När inrättades Myndigheten för radio och tv och vad har Myndigheten för uppgift?

Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) är en svensk statlig förvaltningsmyndighet under Kulturdepartementet. När den inrättades den 1 augusti 2010 hette den Myndigheten för radio och tv. ... Den klubbades förslaget om en avveckling av Radio- och TV-verket och Granskningsnämnden.

Vad är Beställ tv?

Beställ-tv är en nätverksbaserad tjänst som distribueras exempelvis via internet eller kabel-tv/iptv. Tjänsterna kallas även för play-tjänster och det är tittaren själv som väljer vad den ska se på och när den vill se ett program.

Vilka kanaler måste tillgodose public service kravet?

I den åttonde paragrafen av sändningstillståndet återfinns essensen av det som kallas public service: Att programmen ska präglas av folkbildningsambitioner, att det ska finnas en mångfald av åsikter, olika intressen ska tillgodoses när det gäller religion, kultur och vetenskap samt att programmen ska ha hög kvalitet.

Vad är MPRT?

Inom myndigheten har vi två beslutande organ - granskningsnämnden för radio och tv samt mediestödsnämnden. Varje år publicerar vi en rad rapporter och publikationer från vårt arbete inom medieområdet. Läs och ladda ner här.

Vad har Granskningsnämnden för uppgift?

Granskningsnämnden undersöker om innehållet i Sveriges Radios, Sveriges Televisions, Sveriges Utbildningsradios och TV 4:s radio- och TV-program uppfyller vissa krav på bland annat saklighet och opartiskhet.

Vad säger lagen om produktplacering?

Produktplacering är tillåten i filmer, tv-serier, sportprogram och program med lätt underhållning, men bara om programmet inte vänder sig till barn under 12 år. Produktplaceringen får inte medföra att kommersiella intressen gynnas på ett otillbörligt sätt.

Vilka kan äga public service?

Följande personer ska betala public service-avgiften: Alla som är över 18 år och som bor och betalar skatt i Sverige. Det innebär att även pensionärer och personer med aktivitetsersättning, sjukersättning och a-kassa betalar avgiften om inkomsten ska beskattas.

Relaterade inlägg: