Varför får man bråck på magmunnen?

Innehållsförteckning

Varför får man bråck på magmunnen?

Varför får man bråck på magmunnen?

Sjukdomen kan bero på ett bråck som gör att magmunnen, (hiatus), inte kan sluta tätt. Då kan delar av, eller hela magsäcken, och ibland även tunn- eller tjocktarmen, pressas upp ovanför mellangärdet. De vanligaste symtomen är halsbränna och sura uppstötningar men även smärta och svårigheter att svälja kan förekomma.

Kan man dö av diafragmabråck?

Diafragmabråck (latin: hiatus hernia) kallas ibland även magmunsbråck, hiatusbråck eller mellangärdesbråck. Diafragmabråck är inte en sjukdom utan ett benignt tillstånd, men som på sikt kan leda till sjukdom och skada.

Hur behandlar man diafragmabråck?

Om symtomen begränsar sig till dem vid gastroesofageal refluxsjukdom kan farmakologisk behandling med syrahämmande preparat, framför allt protonpumpshämmare, vara tillräcklig. Vid större hernieringar kan dock kirurgisk behandling krävas, vilken ibland måste utföras akut.

Hur ser diafragmabråck ut?

Diafragmabråck innebär att diafragman är försvagad och därför inte kan fungera optimalt. Vanliga symtom på diafragmabråck är smärta i bröstet, en klump i halsen, rethosta och sväljsvårigheter. På den här sidan kan du läsa mer om olika symtom och hur det går att behandla diafragmabråck genom att stärka upp diafragman.

Hur vanligt är diafragmabråck?

Det är orsaken till den vanligaste typen av sväljsvårigheter, så kallad intermittent esofageal dysfagi, som drabbar runt 10 procent av befolkningen[1] – oavsett ålder. Diafragmabråck har många olika namn, som mellangärdesbråck, hiatus hernia och hiatusbråck.

Relaterade inlägg: