Hur länge lever en nattfjäril?

Innehållsförteckning

Hur länge lever en nattfjäril?

Hur länge lever en nattfjäril?

Kort livslängd minskar också möjligheten att sprida sig till nya områden, framför allt om det är långt mellan lämpliga miljöer. En svartfläckig blåvinge, Maculinea arion, har förväntad livslängd på 3,5 dagar men artens flygtid under en säsong är mer än 10 gånger längre.

Är nattfjärilar farliga?

Bland fjärilarna återfinns giftiga arter nästan enbart bland nattfjärilarna, och då oftare hos larverna än hos de fullbildade fjärilarna. De giftiga arternas larver är oftast kraftigt håriga, och håren står i förbindelse med giftproducerande minikörtlar. Vid beröring bryts lätt håren av och fastnar i den drabbades hud.

Vad heter nattfjärilar?

Svärmare och spinnare hör till den stora grupp fjärilar som traditionellt kallas nattfjärilar och som utgör ca 95 procent av alla fjärilsarter i Norden. Det finns många arter nära oss, men de lever sina liv i det fördolda.

Hur länge lever en fjäril som fjäril?

Tistelfjäril: 15 – 29 dagar Lepidoptera/Lifespan

Vad äter fjärilen?

Nästan alla fjärilar har sugande mundelar som är formade som ett sugrör som kan rullas ihop. Med sugsnabeln suger de nektar och andra flytande safter. Vissa primitiva fjärilar äter fastare föda som exempelvis pollen, och de har käkar.

Vilka djur äter nattfjärilar?

Några av de djur som äter fjärilar och fjärilslarver är fåglar, spindlar och fladdermöss. Fjärilarnas larver är viktig föda för många fågelarter, och de föder ofta upp sina ungar samtidigt som det finns gott om larver i omgivningen. På natten kan fjärilarna bli uppätna av fladdermöss.

Relaterade inlägg: