Är nattläge bra?

Innehållsförteckning

Är nattläge bra?

Är nattläge bra?

Det är forskare vid universitetet i Manchester som nu kommer med uppgifter om att så kallade nattlägen på våra telefoner inte alls är särskilt bra för sömnen. Och inte nog med det. Enligt forskarna är det till och med så att blåljusfiltren förstör vår dygnsrytm och ger oss en sämre nattsömn.

Hur långt ska man sitta från datorn?

Synavståndet, det vill säga avståndet mellan ögon och bildskärm, bör vara tillräckligt avpassat så att arbetet underlättas. Ett avstånd på ca 50–80 cm och bildskärmens övre del placerad något under ögonhöjd brukar vara lagom.

Kan datorn vara farligt?

Brukar du ofta sitta med din bärbara dator eller läsplatta i knät? Det kan vara direkt skadligt. Du löper då en risk att få det som kallas för ”toasted skin syndrome”, vilket kan liknas vid en brännskada. Skadan uppkommer när huden under lång tid exponeras för värme och infraröd strålning från tekniska enheter.

Hur farligt är blåljus?

- Blått ljus är i sig inget farligt. ... Men det är också delar av det blåa ljuset som studier säger kan vara ohälsosamt för ögat och kan skada ögats näthinna, säger Håkan Broman. Skärmar, läsplattor, datorer och andra "onaturliga" källor för blått ljus blir allt vanligare.

Är det farligt att kolla på mobilen för länge?

Ditt huvud väger ungefär 4 – 5 kilo vilket är en stor påfrestning på din nacke. Resultatet blir att du får dålig hållning, ömmande rygg och nacke. Ja, du kan faktiskt känna dig åksjuk när du har tittat på telefonen för länge. ... Då har du fått “cyber sickness” eller digital åksjuka som det också kallas.

Hur högt ska datorskärmen sitta?

Sitt inte för nära bildskärmen, ett bra riktmärke är att det ska vara minst 45 centimeter från ögon till skärm. Justera också höjden - övre kanten på bildskärmen ska vara i ögonhöjd så att blicken riktas nedåt. Belysningsstyrkan.

Hur nära tvn?

Det är enkelt att räkna ut ett lagom avstånd genom att ta storleken på tv:n i tum och multiplicera med 1,2. Då får du avståndet i tum, som sedan kan omvandlas till centimeter genom att gångra siffran med 2,54. Räkneexempel om tv:n är på 55 tum: 55 * 1,2 * 2,54 = 1,6764. Idealavståndet är alltså knappt 168 centimeter.

Relaterade inlägg: