Varför gör det ont när man har mens?

Innehållsförteckning

Varför gör det ont när man har mens?

Varför gör det ont när man har mens?

Värken beror på att livmodern drar ihop sig för att kunna stöta ut slemhinnan. Det finns mycket nerver runt livmodern som påverkas när livmodern drar ihop sig. Det är därför det kan göra ont även i ryggen, ljumskarna och låren.

I vilken ålder är det vanligast att få mens?

När får jag mens? I vilken ålder mensen kommer skiljer sig från person till person. De flesta brukar få mens någon gång i 12-14-årsåldern. Du kan få mens mellan att du är 9 eller 16 år utan att det är något som är fel.

Kan man få ont i ryggen när man har mens?

Mensvärk är vanligt och innebär att du får ont i nedre delen av magen, ryggen och ryggslutet i samband med att du har mens. Ibland kan värken även stråla ut i nedre delen av ryggen, ljumskarna och låren. Det finns flera saker du kan göra för att minska värken.

Vad kan man göra för att slippa mens?

Kan jag slippa mensen helt? Vissa skydd mot graviditet kan göra så att du inte får mens, men det är olika från person till person. Därför måste du testa innan du vet hur det blir. Exempel på såna skydd mot graviditet är minipiller, hormonspiral, p-spruta och p-stav.

Vad ska man äta under sin mens?

Se till att få i dig de näringsämnen som kroppen behöver när den förlorar blod. Speciellt massor av järn från till exempel kött, skaldjur, sesamfrön och baljväxter. Ät också mycket C-vitamin från frukt och grönt, då det hjälper kroppen att ta upp järnet. En bra period där de flesta känner sig fulla av energi.

Hur många läkemedel kan du använda mot mensvärk?

  • Mot mensvärk kan du använda receptfria smärtstillande läkemedel. Det är bra att ta läkemedlet så snabbt som möjligt när du känner att besvären är på väg. Läkemedel som innehåller till exempel ibuprofen eller naproxen lindrar ofta mensvärk bäst. De minskar livmoderns sammandragningar.

Hur gör man för att lindra mensvärk?

  • Värme lindrar mensvärk. Lägg en värmedyna, vetekudde eller en flaska med varmt vatten inlindat i en handduk mot magen. Du kan också ta ett varmt bad. 2. Motion. Motion kan lindra, då musklerna slappnar av efter att du har tränar. Däremot finns det dock delad forskning på hur mycket motion hjälper men det kan vara värt att pröva.

Kan mensvärk bero på endometrios?

  • Kraftig mensvärk kan ha andra orsaker: Mensvärk kan bero på endometrios som innebär att det finns livmoderslemhinna på andra ställen än inuti livmodern. Mensvärk kan bero på myom som är en muskelknuta i livmodern. Mensvärk kan bero på en inflammation i en äggledare eller i livmodern.

Relaterade inlägg: