När används Patientlagen?

Innehållsförteckning

När används Patientlagen?

När används Patientlagen?

Syftet med patientagen är att stärka och tydliggöra patientens ställning och främja patientens integritet, självbestämmande och delaktighet i mötet med vården. Patientlagen ersätter till viss del hälso- och sjukvårdslagen. Patientlagen innehåller bestämmelser om: tillgänglighet.

Vad säger Patientlagen?

Patientlagen ska främja patientens integritet, självbestämmande och delaktighet. ... Den innehåller bestämmelser som rör patientens möjlighet till inflytande i hälso- och sjukvården eller som har direkt betydelse för vårdens utformning.

Vad betyder patientsäkerhet?

I patientsäkerhetslagen står att en vårdskada är "lidande, kroppslig eller psykisk skada eller sjukdom samt dödsfall som hade kunnat undvikas om adekvata åtgärder hade vidtagits vid patientens kontakt med hälso- och sjukvården".

Vad säger lagen om att neka behandling?

Patienten har alltid möjlighet att avstå från erbjuden vård. Diagnostik och behandling får bara ske med patientens samtycke. Vissa undantag kan gälla för patienter som vårdas enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård, lagen om rättspsykiatrisk vård och smittskyddslagen.

Relaterade inlägg: