Vad ingår i region Kronoberg?

Innehållsförteckning

Vad ingår i region Kronoberg?

Vad ingår i region Kronoberg?

Region Kronoberg ansvarar för hälso- och sjukvård. Förutom hälso-, tand- och sjukvård, har Region Kronoberg även ansvar för den regionala utvecklingen i länet och regionen. Region Kronoberg står också för allmänna kommunikationer mellan länets kommuner och bedriver även kulturell verksamhet.

I vilket landskap ligger Växjö?

Växjö ligger i södra Småland och är Kronobergs läns residensstad. Staden är Sveriges 19:e största och år 1999 blev Växjö också en universitetsstad.

Vilka landskap ingår i Kronobergs län?

Kronobergs län
Kronobergs län
Län
Vapen för Kronobergs län tolkat efter dess blasonering.
LandSverige
LandskapSmåland

Hur många jobbar i region Kronoberg?

Region Kronoberg har ungefär 5 900 medarbetare. Regiondirektören leder arbetet tillsammans med direktörerna för hälso- och sjukvård, regional utveckling och trafik. Till sitt stöd har de regionstaben och regionservice.

Vilka styr Region Kronoberg?

Under mandatperioden 2019-2022 styrs Region Kronoberg av moderaterna, centerpartiet, kristdemokraterna och liberalerna. Ordförande i regionfullmäktige under mandatperioden 2019-2022 är Britt-Louise Berndtsson (C). Ordförande i regionstyrelsen är Mikael Johansson (M).

Vilken region tillhör Ljungby?

Storgatan med Ljungby kyrka. Ljungby är centralort i Ljungby kommun i Kronobergs län.

Vilken del av Sverige ligger Växjö?

Växjö
Växjö
Tätort · Centralort · Residensstad · Stiftsstad
Slogan: Europas Grönaste Stad
LandSverige
LandskapSmåland

Vad är Växjö känd för?

Växjö låg på en plats där fem vägar gick samman, det har även gett dess namn, då fornsvenskans vaegar och sjö kom att bli Växjö. Det har varit en centrum för handel, kultur och utbildningar, samt att staden även är känd som Sveriges mediacentrum, eftersom det här produceras många radio- och tv-program.

Hur många kommuner finns i Kronobergs län?

Det finns 8 kommuner i Kronoberg län.

Vad heter Lokaltågen i Kronobergs län?

Tågsystemen som trafikerar Kronoberg är Öresundståg, Krösatåg och Pågatåg. Utöver dessa finns också kommersiella aktörers fjärrtåg i länet, så som snabbtåg och nattåg samt regionaltågstrafik mellan Kalmar och Göteborg.

Relaterade inlägg: