Vilka temperaturer utsätts en ventil för?

Innehållsförteckning

Vilka temperaturer utsätts en ventil för?

Vilka temperaturer utsätts en ventil för?

Ventilers förmåga att tåla tryck och temperatur varierar: vissa typer av ventiler fungerar inte vid höga tryck och andra tål inte mycket låga eller höga temperaturer. Ventilen skall tåla systemets minimi och maximi temperaturer. Största delen av material kan användas i temperaturer mellan 10– 50 oC.

Hur kyls en ventil?

Oljan stannar kvar där den skall och smörjer komponenter såsom vipparmar stötstänger, kamaxel, kamdrivning, lyftare osv. Oljans funktion är att konditionera tätningar så de inte torkar ut, spricker och läcker samt att kyla ventilerna och hålla rena dem från beläggningar.

Vad öppnar ventilerna i Cylinderlocket under körning?

Ventilerna manövreras med hjälp av en eller flera kamaxlar som antingen är placerade uppe i topplocket (överliggande kamaxel) eller i cylinderblocket. Kamaxeln drivs av vevaxeln medelst kugghjul, kedja eller rem och har en utväxling på 2:1 i förhållande till vevaxeln.

Vad används ventiler till?

En ventil används för att stänga av eller reglera media (innehåll) som flödar i en ledning eller ett system. Det finns många olika funktioner en ventil kan utföra, men de vanligaste är: Avstängning (on/off) Reglering (justera flöde för att förse processen med rätt mängd media)

Vad används en riktningsventil till?

Riktningsventilen är en komponent i hydrauliska och pneumatiska system. Den styr hydraulvätskan eller luften till det ställe den ska.

Vilka belastningar utsätts ventilen för?

Eftersom avgastemperaturen i förbränningsmotorer kan stiga över 800 grader Celsius så utsätts avgasventilerna för extrem termisk påfrestning. Om förkoksade avgaser eller något främmande föremål fastnar på tätytan mellan ventilen och ventilsätet kommer ventilen inte att stänga tillfredsställande.

Vad händer om ventilerna inte sluter tätt mot ventilsätet?

Termisk belastning Eftersom avgastemperaturen i förbränningsmotorer kan stiga över 800 grader Celsius så utsätts avgasventilerna för extrem termisk påfrestning. Om förkoksade avgaser eller något främmande föremål fastnar på tätytan mellan ventilen och ventilsätet kommer ventilen inte att stänga tillfredsställande.

Relaterade inlägg: