Vad görs för att försöka få bukt med dopningen inom idrotten?

Innehållsförteckning

Vad görs för att försöka få bukt med dopningen inom idrotten?

Vad görs för att försöka få bukt med dopningen inom idrotten?

Metoder att öka syretransporten omfattar bloddoping, erytropoesstimulerare och autolog blodtransfusion (eget blod). Farmakologisk-, kemisk- och fysisk manipulation avser alla sätt att otillbörligt manipulera med dopingkontroll eller för att dölja doping.

Vad klassas som dopning i samhället inom idrotten?

Med dopning menas den otillåtna användningen av substanser eller metoder för att förbättra den fysiska prestationsförmågan, utanför idrotten. Användning av dopningsmedel förekommer inom idrotten och, sedan 1980-talet, i samhället i övrigt.

Vart är dopning vanligast?

Dopningsmedel används i hela landet men är vanligare i storstäder än i glesbygd.

Vilka dopar sig?

Vi vet genom enkätstudier också att andelen kvinnor som dopar sig ökar, men från mycket låga nivåer. När det gäller social klass och etnicitet verkar det inte finnas några entydiga skillnader. Missbruk av AAS har i en stor studie i USA visat sig vara vanligast bland ”välutbildade vita män” med höga inkomster.

Är det någon skillnad på reglerna för dopning inom idrotten och i samhället?

Det finns två typer av regelverk inom dopningsområdet, dels den svenska lagstiftningen, dels idrottens eget regelverk. Idrotten hanterar traditionellt dopning som faller under Antidoping Sveriges regler medan dopning utanför idrotten oftast blir polisiära ärenden.

Vad är straffet för grovt dopningsbrott?

Lag (1999:44). 3 § Den som uppsåtligen bryter mot 2 § 2-7 döms för dopningsbrott till fängelse i högst två år. ... Lag (2000:1245). 3 a § Är ett brott som avses i 3 § första stycket att anse som grovt döms för grovt dopningsbrott till fängelse, lägst sex månader och högst sex år.

Vad är grovt dopningsbrott?

Både innehav av dopningsmedel som syftar till spridning/försäljning och det ekonomiska värdet spelar en roll och kan göra att brottet bedöms vara grovt. Mängden dopningsmedel är alltså av stor betydelse vid bedömningen av hur grovt brottet är.

Relaterade inlägg: