Finns i pappersmassa fabrik?

Innehållsförteckning

Finns i pappersmassa fabrik?

Finns i pappersmassa fabrik?

Pappersmassa framställs idag främst av trävirke, så kallad massaved....Tillverkning

  • Veden kan malas ner och sedan lösas upp i vatten. ...
  • Kemisk massa produceras genom att träflis och kemikalier blandas och kokas i stora tryckkärl. ...
  • Massa kan också framställas av återvunnet papper och kartong.

Vilka träd blir pappersmassa?

Hej Man använder framförallt gran och löv (tex björk, bok och asp. Man framställer pappersmassa på olika sätt. Kemisk massa tillverkas genom att man tillsätter olika kemikalier och kokar vedfibern till pappersmass. Mekanisk massa framställs genom att veden sönderdelas och de frilagda fibrerna bearbetas mekaniskt.

Vilka salter används vid tillverkning av pappersmassa?

Pappersmassa and papper Salt används för att tillverka klorgas (Cl2),

Vad är pappersmassa och hur framställs pappersmassa?

Den mekaniska pappersmassan tillverkas genom att vedens fibrer separeras från varandra på mekanisk väg medan kemisk pappersmassa tillverkas genom att man vid hög temperatur och med tillsats av kemikalier bryter ner och löser ut vissa komponenter ur veden, speciellt lignin.

Varför kallas det mekanisk pappersmassa?

Mekaniska pappersmassor framställs genom att veden sönderdelas och de frilagda fibrerna bearbetas mekaniskt. Tillverkningsprocesserna är enklare än vid kemisk massaframställning, bland annat därför att det inte behövs något återvinningssystem för kemikalier. Vedutbytet för rena mekaniska massor är nästan 100 procent.

Vilka egenskaper har pappersmassa?

Kemikalierna i vätskan löser upp ligninet i veden, så att fibrerna friläggs. Kemisk massa ger ett starkare papper än mekanisk massa. Massan kan blekas med bibehållen styrka och får då goda egenskaper för tryck. Det används därför ofta till skriv- och tryckpapper men även till förpackningsmaterial och mjukpapper.

Hur gör man hushållspapper?

På ett pappersbruk tillverkas sedan pappersmassan till papper. Pappersmassan mals sönder och olika kemikalier tillsätts tillsammans med lim så pappret blir starkare. Sedan sugs vattnet bort ur pappret. När det har torkat är tillverkningen färdig och pappret rullas upp på enorma pappersrullar.

Relaterade inlägg: