Vad kommer socker ifrån?

Innehållsförteckning

Vad kommer socker ifrån?

Vad kommer socker ifrån?

Socker är ett samlingsnamn för flera olika sockerarter. Olika sockerarter finns naturligt i till exempel frukt, bär och mjölk. Sackaros, det socker vi använder för sötning av livsmedel, består av glukos och fruktos. Sackaros ger enbart energi och saknar vitaminer, mineralämnen och kostfibrer.

Hur får man socker från sockerbetor?

Vid framställning från sockerbetor så tvättas, strimlas och blötläggs sockerbetan i 80-gradigt vatten. Därefter kokas vätskan och florsocker (finmalt socker) tillsätts, florsockret fungerar som ett litet frö som sätter igång kristalliseringen vilket annars kan ta väldigt lång tid.

Var odlas sockerrör i Sverige?

Ungefär 20 % av allt socker som produceras i världen kommer från sockerbetor, resten från sockerrör. Sockerbetor går att odla i lite kallare klimat än sockerrör. I Sverige odlas sockerbeta främst i södra Sverige.

Vad har socker för densitet?

1 dl väger 85-90 gram.

Vad kommer glukos ifrån?

Glukos är en av de viktigaste kolhydraterna och används som energikälla av djur och växter. Glukos är också en byggsten i polysackariderna stärkelse, cellulosa och glykogen. Beteckningen druvsocker kommer av att den förekommer i vindruvor, där den dock inte är den enda sockerarten. Druvsocker skapas genom fotosyntes.

Relaterade inlägg: