Hur sova utan sömntabletter?

Innehållsförteckning

Hur sova utan sömntabletter?

Hur sova utan sömntabletter?

För att bli pigg under dagen kan du ta promenader ute i ljuset och tända lampor vintertid. Dämpa belysningen på kvällen. Om sovrummet är mörkt, tyst och svalt är det lättare att somna. Störs man av ljus eller ljud kan ögonmask och öronproppar hjälpa.

Vad orsakar sömnsvårigheter?

Många drabbas av sömnproblem Oftast beror sömnbesvären på stress, tankar och oro eller förändrad livssituation. Andra orsaker till dålig sömn är alkohol, nikotin och koffein. Även depression och ångest kan vara en orsak till sömnproblem.

När ska man ta sömntabletter?

Du bör bara använda läkemedel mot sömnbesvär när inget annat har fungerat och om du känner dig nedstämd eller upplever att sömnsvårigheterna gör att det är svårt att hantera vardagen. Läkemedel mot sömnbesvär skall bara användas under kort tid.

Hur påverkar sömntabletter sömnen?

Sömntabletter är ett psykofarmaka som påverkar hjärnan och följaktligen den naturliga sömnen. Sömnen man får känns nämligen oftast inte lika bra, ger inte samma effekt och den där känslan av att vara utvilad tenderar att försvinna.

Kan inte sova utan anledning?

Den vanligaste orsaken till sömnproblem är stress. Vid stress ställer hela nervsystemet in sig på vakenhet, och du får svårt att varva ner och somna. Sömnen kan bli ytligare av stress och du vaknar kanske tidigt på morgontimmarna. Det är vanligt att du då har svårt att somna om.

Vilka faktorer kan påverka vår sömn?

Ljus och mörker påverkar nämligen utsöndring av melatonin, ett hormon som bidrar till att göra oss sömniga genom att sänka kroppstemperaturen. Om du är utomhus i dagsljus minskar din melatoninnivå vilket gör att du känner dig mer vaken. När mörkret faller ökar melatoninnivån och leder till att du känner dig sömnig.

Relaterade inlägg: