Vilka byggnader behöver OVK?

Innehållsförteckning

Vilka byggnader behöver OVK?

Vilka byggnader behöver OVK?

Förskolor, skolor, vårdlokaler och andra liknande byggnader. Oavsett typ av ventilationssystem. En- och tvåbostadshus med FX-, FT-, FTX-ventilation. Endast en första installationsbesiktning innan systemet tas i bruk.

Är OVK protokoll offentliga?

Protokollet från den obligatoriska ventilationskontrollen, OVK, ska skickas till stadsbyggnadskontoret. Det finns sedan tillgängligt som allmän handling. För att ta del av handlingar behöver du kontakta stadsbyggnadsexpeditionen.

Vad är OVK Pliktiga?

OVK står för Obligatorisk VentilationsKontroll och är en besiktning som utförs för att säkerställa att ventilationssystemet i en byggnad fungerar tillfredsställande. ... OVK har också med det nationella miljökvalitetsmålet “God bebyggd miljö” att göra och då särkilt delmålet “God inomhusmiljö”.

Vem får göra en OVK?

Besiktningsmän med behörighet N får endast utföra OVK-besiktningar med S-, F- och FX-ventilation samt i en- och tvåbostadshus med FT- eller FTX-ventilation. Besiktningsmän med behörighet K får utföra OVK i byggnader med alla slags ventilationssystem.

När skall OVK utföras?

Obligatorisk ventilationskontroll, även kallad OVK, infördes 1982 med syfte att kontrollera att byggnadernas ventilationssystem fungerar som det är tänkt. Alla byggnader omfattas av denna lag.

Hur går en ventilationskontroll till?

Vid första besiktningen efter installation kontrollerar man att ventilationssystemet fungerar som det ska och har rätt egenskaper enligt gällande lagar och regler. Vid de återkommande besiktningarna kontrollerar man att egenskaper och funktioner stämmer överens med de regler som gällde när systemet togs i bruk.

När krävs en OVK?

Hur ofta måste man göra OVK? OVK ska göras innan ett ventilationssystem tas i bruk för första gången och sedan var 3:e eller 6:e år, beroende på vad byggnaden används till och typ av ventilationssystem.

Vem är ansvarig för att lagstiftningen följs när det gäller ventilation?

Byggnadens ägare är ansvarig att lagstiftningen följs. Vem får utföra besiktningen? Endast den besiktningsman som har behörighet och rätt behörighetsnivå får utföra funktionskontrollen.

Relaterade inlägg: