Hur hög dos D-vitamin?

Innehållsförteckning

Hur hög dos D-vitamin?

Hur hög dos D-vitamin?

Man kan inte få i sig farliga mängder D-vitamin enbart via maten, men om man äter kosttillskott som innehåller D-vitamin kan man få för mycket. Enligt den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten, Efsa, är övre gräns för intag (Tolerable Upper Intake Level, UL) av D-vitamin 100 mikrogram per dag för vuxna.

Vilka månader ska man äta D-vitamin?

VITAMIN D - INTE SÅ ENKELT ATT FÅ I SIG VIA MATEN Eftersom UV-B-strålar filtreras bort i atmosfären när solen står lågt är det i praktiken bara under sommarmånaderna april/maj till augusti/september mellan 10.00 och 16.00 som vi kan producera vårt eget D-vitamin i nämnvärda mängder.

Vad behöver kroppen för att ta upp D-vitamin?

D-vitamin bildas i huden när vi är ute i solen sommartid. Det hjälper kroppen att tillgodogöra sig viktiga ämnen som fosfor och kalcium. Det går också att få i sig D-vitamin via maten eller genom kosttillskott. Hur länge en person behöver vara i solen för att D-vitamin ska bildas beror på pigmentering.

Kan man må illa av D-vitamin?

Det finns olika symtom som kan varna dig för eventuell överdosering av vitamin D men tänk på att det kan finnas flera orsaker till symtomen och att de inte nödvändigtvis beror på stort intag av D-vitamin. Trötthet, illamående och försämrad matlust är tre vanliga symtom.

Hur lång tid tar det att få rätt nivå av D-vitamin?

Den avgörande frågan är då hur lång tid det tar för vitamin D3 att till fullo penetrera huden och absorberas? Om du gissar på en timme eller två, som jag gjorde innan jag började forska i detta, tror du fel. Nya data visar att det tar upp till 48 timmar för huden att absorbera majoriteten av det omvandlade D3!

Hur många IE är 10 ug?

Rekommenderat dagligt intag för vuxna och barn i Sverige enligt livsmedelsverket är 400 internationella enheter (IE) per dygn vilket är samma sak som 10 µgram, även kallat mikrogram. För personer äldre än75 är rekommendationen istället 800 IE/dygn eller 20 µgram.

Hur mycket är 10 ug?

Mikrogram till Milligram
1 Mikrogram = 0.001 Milligram10 Mikrogram = 0.01 Milligram2500 Mikrogram = 2.5 Milligram
8 Mikrogram = 0.008 Milligram500 Mikrogram = 0.5 Milligram500000 Mikrogram = 500 Milligram
9 Mikrogram = 0.009 Milligram1000 Mikrogram = 1 Milligram1000000 Mikrogram = 1000 Milligram

Vad kan man få i sig av D-vitamin?

  • Stora mängder D-vitamin är giftigt och kan leda till att man får för höga nivåer av kalcium i blodet, kalciuminlagring i njurarna och njursvikt. Man kan inte få i sig farliga mängder D-vitamin enbart via maten, men om man äter kosttillskott som innehåller D-vitamin kan man få för mycket.

Vad är det för D-vitamin i livsmedelsdatabasen?

  • Värdet för D-vitamin i Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas omfattar både vitamin D3 (kolekalciferol) och vitamin D2 (ergokalciferol). D-vitamin anges ibland i internationella enheter. Omvandlingsfaktorerna mellan de två enheterna är: 1 IE = 0,025 mikrogram D-vitamin. 1 mikrogram D-vitamin = 40 IE.

Vilken form av D-vitamin finns i din hud?

  • Det finns flera former av D-vitamin. Vitamin D3 är den form av D-vitamin som bildas i vår egen hud då vi vistas i solen och finns även i till exempel fisk, kött och ägg, samt livsmedel berikade med vitamin D3. Vitamin D2 finns i svampar, till exempel stensopp (karljohan) och kantareller, samt livsmedel berikade med vitamin D2.

Vad är brist på D-vitamin i skelett och tänder?

  • D-vitamin reglerar kalkbalansen i skelett och tänder. Brist på D-vitamin kan orsaka rakit, "engelska sjukan", hos barn, vilket visar sig som mjukt och missformat skelett, och benuppmjukning, osteomalaci, hos vuxna.

Relaterade inlägg: