Vad är viktigt i ett bokslut?

Innehållsförteckning

Vad är viktigt i ett bokslut?

Vad är viktigt i ett bokslut?

Ett bokslut består av resultatredovisning och balans samt av nödvändiga bilagor. Resultatredovisningen visar på lönsamheten och balansen sammanfattar företagets egendom och skulder. Bokslutet görs årligen, senast fyra månader efter att räkenskapsperioden tagit slut.

Hur bokföra bokslut?

När du har bokfört alla bokslutshändelser ska du bokföra årets vinst/förlust på konto [8999] och konto [2019], Årets resultat. Använder du ett program framgår det beräknade resultatet av resultatrapporten. Årets vinst [8999] bokförs mot konto [2019], Årets resultat. Därmed ökar det egna kapitalet med 50 000 kr.

Vilka ska göra bokslut?

Alla företag ska varje räkenskapsår avsluta den löpande bokföringen med ett bokslut. Bokslutet kan vara antingen i form av ett årsbokslut eller en årsredovisning. Reglerna för årsbokslut och årsredovisning skiljer sig åt mellan olika företagsformer och beror även på verksamhetens storlek.

Vilka konton ska nollas vid bokslut aktiebolag?

De vanliga kontona som ska nollas ner dit är 2012, 2013, 20. Då får man en enda summa kvar, och det är den som är det egna kapitalet.

Relaterade inlägg: