Hur vet man om man har cancer i livmodern?

Innehållsförteckning

Hur vet man om man har cancer i livmodern?

Hur vet man om man har cancer i livmodern?

Vävnadsprov visar om det finns cancer Ett vävnadsprov kan visa om du har livmodercancer. Vävnadsprovet kan ofta tas vid den gynekologiska undersökningen. Läkaren för in en tunn slang genom slidan, livmoderhalsen och in i livmodern. Slemhinneceller sugs ut genom slangen.

Hur dödlig är livmoderhalscancer?

Globalt sett är cervixcancer den tredje vanligaste kvinnliga cancerformen. I Sverige insjuknar årligen ca 450 kvinnor. Var tredje drabbad svensk kvinna är under 40 år och överlevnaden för alla stadier är i Sverige 73 procent.

Hur vet man om man har cancer i äggstockarna?

Symtom som är vanliga är fyllnadskänsla och illamående, ändrade avföringsvanor, uppblåsthet i buk, värk, samlagssmärta, urinträngningar och ökat bukomfång. Vissa känner en ökad trötthet, andfåddhet, får vaginala blödningar och man kan utveckla blodproppar lågt i buken eller i benen.

Hur lång tid tar det att utveckla livmoderhalscancer?

Har man cellförändringar i livmoderhalsen beror det på att man vid något tillfälle blivit smittad av HPV när man haft sex. Sedan tar det lång tid, cirka 10–15 år, innan cellförändringarna utvecklas till livmoderhalscancer.

Hur ofta är cellförändringar cancer?

De kallas ibland även låggradiga. De utvecklas sällan till livmoderhalscancer, men behöver ändå utredas. Så kallade höggradiga cellförändringar är inte cancer. Men de har större risk att utvecklas till cancer och behöver därför oftast behandlas.

Relaterade inlägg: