Hur plötsligt kan en förlossning starta?

Innehållsförteckning

Hur plötsligt kan en förlossning starta?

Hur plötsligt kan en förlossning starta?

När en barnmorska eller läkare på sjukhuset har kunnat bekräfta att det är vattenavgång är det oftast bäst att åka hem igen och vänta på värkar. De allra flesta kommer igång med värkar inom två dygn. Om det inte blir så, erbjuds en tid för induktion (igångsättning) av förlossningen.

Kan förlossning starta utan förvärkar?

Man kan behöva åka in även om inte värkarna har startat. Sedan kan man få åka hem igen om allt är bra vid kontrollen. Förlossningen kan sättas igång om värkarna inte har kommit igång inom ett par dagar efter att vattnet har gått.

Kan inte sova innan förlossning?

Bebisen kommer förmodligen vilja ligga tätt intill dig och bli ammad dygnet runt i början. Detta kommer medföra sömnbrist. Se till att sova ut ordentligt när du har möjlighet, speciellt innan födseln. Det är svårt att få sova när brösten värker.

Varför startar inte en förlossning?

Vad som gör att förlossningen sätter igång är inte helt klart, men hormoner är viktiga. Barnet producerar vissa hormoner när hen är färdig att födas. Livmodern påverkas mer av hormoner och redo för värkar när graviditeten är fullgången. Vad påverkar en graviditet att gå över tiden?

Har alla förvärkar?

En del har aldrig förvärkar, utan förlossningsvärkarna börjar direkt. Vid förlossningsvärkar brukar det vara mindre än 10 minuter mellan värkarna. De är kraftigare och brukar göra mer ont. Ett sätt att skilja på förlossningsvärkar och förvärkar är att lyssna på andningen.

Relaterade inlägg: