Vilken uppgift har kastsystemet i samhället?

Innehållsförteckning

Vilken uppgift har kastsystemet i samhället?

Vilken uppgift har kastsystemet i samhället?

Kastsystemet påverkar hela det indiska samhället än idag även om det är helt och hållet förbjudet att diskriminera något på grund av vilket kast den tillhör enligt den indiska lagen sedan år 1950. Man föds in i sitt kast, gifter sig inom sitt kast och stannar i det kastet för resten av sitt liv.

Hur kan kastsystemet påverkar samhället?

Det hinduiska kastsystemet delar in människorna i olika grupper (kaster). Allt beroende på hur människan har levt i ett tidigare liv. Den sociala indelningen i kaster avgör vilka människor som får umgås, vilka som får gifta sig och vilka arbeten som finns att välja på.

Hur påverkar det människor i det indiska samhället?

En stor del av befolkningen har bristande tillgång till mat, bostad, rent vatten, sjukvård och utbildning. Kvinnor, barn, personer från de lägre kasterna, urfolk, personer som tillhör etniska, religiösa och sexuella minoriteter samt personer med funktionsnedsättning är de mest utsatta.

Vad är det mest genomgripande kastsystemet i Indien?

  • Det mest genomgripande kastsystemet finns i Indien och består egentligen av två delvis överlappande system kallade varna och jati. Liknande system finns eller har funnits i dess kulturellt närstående grannländer Pakistan, Bangladesh, Nepal och Sri Lanka och även i exempelvis Indonesien, Kina, Japan och delar av Afrika.

Vad är antalet kaster i Indien?

  • Det finns många olika uppgifter om antalet kaster i Indien. Uppgifterna växlar mellan 30 kaster (Jatis) samt upp till 25.000 underkaster! Daliterna kallas felaktigt kastlösa, de har sin kast (jati) men står utanför det ’ariska samhället’ och dess fyra varna.

Vad är det hinduiska kastsystemet?

  • Det hinduiska kastsystemet delar in människorna i olika grupper (kaster). Allt beroende på hur människan har levt i ett tidigare liv. Den sociala indelningen i kaster avgör vilka människor som får umgås, vilka som får gifta sig och vilka arbeten som finns att välja på.

Relaterade inlägg: