Hur gör man Sojafärs?

Innehållsförteckning

Hur gör man Sojafärs?

Hur gör man Sojafärs?

Tillverkning av sojaproteinisolat sker i livsmedelsfabriker där sojabönor först blandas med en alkalisk lösning för att avlägsna fibrerna. Därefter kondenseras och separeras dem genom syrabad och, slutligen, neutraliseras sojabadet i en alkalisk lösning.

Vad innehåller sojabönor för näringsämnen?

Sojabönan består av 30 % kolhydrater, 38 % protein, 18 % olja (varav 85 % av oljan består av omättat fett) och 14 % vätska. Dessutom är det en god källa till fibrer, kalium, järn, zink, kalcium, omega-3, vitamin E, fosfater och hela B-vitaminkomplexet.

Hur mycket soja kan man äta?

Vid normal konsumtion av soja får man endast en svag östrogen effekt då fytoöstrogenerna huvudsakligen binder till östrogenreceptor ER-beta. 2-3 portioner per dag beaktas som normal konsumtion. En portion motsvarar ca 2,5 dl sojamjölk eller 1,25 dl tofu och ger 8-10 g sojaprotein och 25 mg isoflavonider.

Hur mycket soja kan man ge häst?

En vanlig giva är 0,1-0,5 kg till en stor vuxen häst per dag.

Vad är soja grödor?

  • Soja är en av världens största och viktigaste grödor för produktion av vegetabiliskt protein och olja. Den har odlats i tusentals år i Asien och ger mer protein per hektar än andra stora grödor. Soja produceras till allra största delen i sex länder: Brasilien, USA, Argentina, Kina, Indien och Paraguay.

Vad innehåller sojabönor?

  • Sojabönor innehåller vidare rikligt med fytinsyra, som finns i kliet eller skalet på alla fröer. Det är ett ämne som blockerar upptaget av essentiella mineraler i tarmsystemet, exempelvis kalcium, magnesium, koppar, järn och speciellt zink.

Har soja odlats i Asien?

  • Den har odlats i tusentals år i Asien och ger mer protein per hektar än andra stora grödor. Soja produceras till allra största delen i sex länder: Brasilien, USA, Argentina, Kina, Indien och Paraguay. Men odlingen ökar nu i södra och östra Europa.

Relaterade inlägg: