Varför tillkom Maastrichtfördraget?

Innehållsförteckning

Varför tillkom Maastrichtfördraget?

Varför tillkom Maastrichtfördraget?

Maastrichtfördraget. Fördraget om Europeiska unionen[1] undertecknades i Maastricht den 7 februari 1992 och trädde i kraft den 1 november 1993. ... Unionen grundade sig på Europeiska gemenskaperna och kompletterades med den politik och de samarbetsformer som skapats genom fördraget om Europeiska unionen.

Vad bestämdes i enhetsakten?

Fördraget innebar att den inre marknaden blev verklighet från den 1 januari 1993. Den fria rörligheten för personer och tjänster förblev dock begränsad, även om vissa förbättringar skedde med enhetsakten. Även idén om en ekonomisk och monetär union omnämndes i Europeiska enhetsakten.

Vad bestämdes i Romfördraget?

Romfördraget utgör grunden till EU-samarbetet och undertecknades i Rom den av Belgien, Nederländerna, Luxemburg, Frankrike, Tyskland och Italien. ... Här ligger också grunden för EU:s inre marknad, jordbrukspolitik och tullunion. Genom fördraget bildades EEG, Europeiska ekonomiska gemenskapen.

När bytte man namnet till EU?

I februari 1992 kunde det nya Maastrichtfördraget undertecknas, vilket omvandlade Ekonomiska europeiska gemenskapen till en politisk union, Europeiska unionen (EU). I Maastrichtfördraget ingick ett utrikes- och säkerhetspolitiskt samarbete, polissamarbete samt planer för en gemensam valuta.

Relaterade inlägg: