Vad händer om man följer den åttafaldiga vägen?

Innehållsförteckning

Vad händer om man följer den åttafaldiga vägen?

Vad händer om man följer den åttafaldiga vägen?

Vi Buddhister följer Buddas lära, eller Siddarta Gautama. Vi tror på den åttafaldiga vägen för att kunna uppnå nirvana samt de ädla fyra sanningarna. Genom att följa den åttafaldiga vägen så kan vi slå oss ur det oändliga kretsloppet av lidande, som orsakas av de fyra ädla sanningarna.

Hur kan meditation hjälpa en buddhist att följa Buddhas lära om den åttafaldiga vägen?

För att kunna meditera behöver de i sin tur ha rätt kunskap liksom rätt handling. Allt hänger dock samman då meditation också kan ge kunskap som leder till rätt handlingar, som i en egen cirkel. För att kunna handla rätt finns fem grundläggande regler. Dessa, buddhismens budord, kan jämföras med kristendomens.

Vad är upplysningen inom buddhismen?

I ett meditativt tillstånd under ett fikusträd blev han till slut en buddha - en upplyst - och nådde fram till nirvana, d.v.s. utslocknandet av begären och återfödelsens slut. Efter att ha nått upplysning förstod Siddharta, som hädanefter kallades Buddha, att han måste berätta vad han visste.

Hur är den åttafaldiga vägen receptet för att släcka ut lidandet?

För att komma ifrån, och undvika lidandet ska man som människa följa den åttafaldiga vägen: rätt tal - Man talar sanning, gör det med tillgivenhet och uppmärksammar den man talar till. Man ska alltså försöka förstå vad den man talar med tycker och känner, och respektera detta.

Relaterade inlägg: