När ska man ta upp dahlior?

Innehållsförteckning

När ska man ta upp dahlior?

När ska man ta upp dahlior?

Ta upp dahliaknölarna Innan den första frosten eller när en första köldknäpp har gjort att bladverk och blommor på dina dahlior hänger är det dags att klippa av stjälkarna så att ett ca 10-15 cm ”skaft” återstår och ta upp knölarna för vinterförvaring.

Har alla Dahliaknölar?

Dahlior är ganska anspråkslösa och lätta att sköta och de kan odlas från knölar, sticklingar eller från frö. Det är sant att dahlior inte kan övervintra i jorden i vårt svenska klimat och i de fall man vill spara sina dahliaknölar måste man därför gräva upp dem och förvara knölarna frostfritt under vinterhalvåret.

Vad är ögon på Dahlia?

Dahlians skottanlag brukar kallas ögon, som på potatisar. Skottanlagen finns oftast på delen som knölen, den uppsvällda roten, sitter fast med i rotstammen. En knöl måste ha en uppsvälld minst en rotdel som sitter fast i en del av rotstammen stam där det finns minst ett öga, annars kommer inga skott utvecklas.

Hur sköter man en dahlia i kruka?

Vattna regelbundet, vilket är extra viktigt om dahlian odlas i kruka. De trivs inte att torka ut. Dessutom finns större risk för mjöldaggsangrepp om plantor i kruka fått torka ut upprepade gånger. Mjöldagg trivs i torrt och varmt väder och ger dahlians blad och knoppar en vit pudrig beläggning.

När ska man Vinterförvara Dahlia?

Dahlior kan stå till första frosten, men då får både bladverk och blommor sig en rejäl kyss och ser nästan döda ut på morgonen. Det är ingen fara. De går fortfarande att plocka upp knölarna ett tag till. Man kan även ta upp dem strax innan risken för frost föreligger.

Kan man övervintra dahlior?

Dahlior är tacksamma och blommor ymnigt ända in till frosten. Knölarna klarar inte våra vintrar ute på friland, men det går bra att ta in dem och övervintra inomhus.

Är Dahlia en perenn?

Dahlia är en perenn vars knölar kräver vinterförvaring då de ej tål frost. Den vackra Dahlian har under senare år fått ett rejält uppsving och anses inte längre vara en "tantblomma".

Hur delar man dahlia?

Efter uppgrävning, tvätta av all jord från knölarna och låt dem torka några dagar på en sval plats. När knölarna är torra och rena är det lätt att dela dem med en sekatör. Skär bort alla rester av stjälken. Den röda linjen på bilden visar var den ska skäras av.

Är dahlia en perenn?

Dahlia är en perenn vars knölar kräver vinterförvaring då de ej tål frost. Den vackra Dahlian har under senare år fått ett rejält uppsving och anses inte längre vara en "tantblomma".

Hur övervintra Dahlia i kruka?

Övervintra dahlia i kruka Om man odlat dahlia i kruka, behöver man inte gräva upp knölarna. Det går bra att ställa in hela krukan på en sval, mörk och frostfri plats. När våren kommer planterar man bara om den i ny jord och ställer ut.

Relaterade inlägg: