Vad drömmer Fröken Julie om?

Innehållsförteckning

Vad drömmer Fröken Julie om?

Vad drömmer Fröken Julie om?

Julie kan ses som en berättelse om identitet och identitetslöshet. Julie är överklassflickan som kan tyckas ha allt men som samtidigt känner sig fången och drömmer om att falla. Jean är betjänten som vill klättra men darrar under grevens makt. Den enda som verkar trygg i sig själv är Kristin.

Vad hände med Fröken Julie?

Dramats slut: Slutet i dramat får man tolka så som man själv vill. Fröken Julie går ut på befallning från Jean med en rakkniv. ... Anledningen till varför August Strindberg har valt just namnet Fröken Julie är för att dels tala om att hon fortfarande inte är gift (därav fröken).

Var utspelar sig Fröken Julie?

Handlingen i Fröken Julie utspelas i ett sörmländskt herrgårdskök en midsommarnatt. Julie, som är ensam hemma, uppvaktar enträgets sin pappas stiliga betjänt Jean. När hans fästmö Kristin somnar verkar alla hinder vara undanröjda.

Hur är Jean i Fröken Julie?

Jean: Betjänt hos greven. Han påstod att han ofta såg Fröken Julie när han var ung och drömde om henne. Sedan dess har han rest mycket och haft många olika jobb och någonstans på vägen insåg han vad han ville göra. Hans mål är att komma upp sig i samhället, en plan som börjar med drömmen om att starta ett eget hotell.

Vad är naturalism i Fröken Julie?

Strindberg försåg Fröken Julie med ett långt förord, i vilket han motiverade sina principer för ett naturalistiskt drama. Bl a skulle scenerna vara som avsnitt skurna direkt ur verkligheten. ... Fröken Julie är förfinad men obalanserad. Hon är spotsk och självmedveten, men föraktar samtidigt sig själv.

När utspelar Fröken Julie?

Handling. Handlingen är förlagd till 1920-talet och utspelar sig i en slottsmiljö. Det mesta i filmen är taget direkt ur Strindbergs pjäs med triangeldramat mellan fröken Julie, Jean och Kristin i fokus, men även ytterligare herrskap och tjänstefolk är involverade.

Varför skrev Strindberg Fröken Julie?

Med Fadren (1887), Fröken Julie (1888) och Fordringsägare (1889), som alla har kampen mellan könen som centralt tema, får Strindberg sitt internationella genombrott. Fadren handlar om hur en kvinna driver sin make steg för steg in i en osäkerhet, som slutar med grubbel, förvirring och slaganfall.

Relaterade inlägg: